Ήδη «φλερτάρει» με τα 76 δολάρια το βαρέλι, στόχος να ξεπεράσει ακόμα και τα ’80
Την προηγούμενη εβδομάδα, το πετρέλαιο Brent «φλέρταρε» με τα 76 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε κοντά στα 75,84 δολάρια, καταγράφοντας υψηλό τριετίας. Σε δηλώσεις του, λίγο αργότερα, ο υπουργός Πετρελαίου Χαλίντ αλ Φαλίχ, επανέλαβε αυτό που είχε πει λίγο καιρό νωρίτερα: Ότι στόχος του Ριάντ, είναι να φτάσει η τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι και γι’ αυτό πρέπει να παραμείνει μειωμένη η παραγωγή και να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Από τον περσινό Ιανουάριο, όταν η τιμή του Brent ήταν στα 55 δολάρια, άλλαξαν πολλά για να είναι τόσο αισιόδοξος ο Σαουδάραβας υπουργός. Η μείωση της παραγωγής που συμφώνησαν τότε οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, πέτυχε το στόχο της. Και εξηγεί γιατί η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ προσανατολίζονται σε ανανέωση της συμφωνίας τους. Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που οδήγησε σε περιορισμό έως και κατά 97% του πλεονάσματος πετρελαίου που είχε κατακλύσει την παγκόσμια αγορά και, κατά συνέπεια σε αύξηση των τιμών.
Αυτό, βέβαια, δεν αρέσει στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος με tweet του, προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές «δεν θα γίνουν αποδεκτές».
Άλλωστε, η είδηση που οδήγησε στο πετρελαϊκό «ράλι» στο ICE ήταν η έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας για πρώτη φορά από το 2014, φτάνοντας τα 1,181 δισ. βαρέλια. Με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας να δηλώνει ότι η συμφωνία Ρωσίας- ΟΠΕΚ θα συνεχιστεί, όπως είχε συμφωνηθεί, μέχρι το τέλος του 2018 και τις φήμες να οργιάζουν ότι θα επεκταθεί ως το τέλος του 2019, η άνοδος ήταν αναπόφευκτη. Και ο αλ Φαλίχ, άλλωστε, είπε ότι «έχουμε δει τιμές διπλάσιες από τις σημερινές, οπότε γιατί να ανησυχούμε για μείωση της κατανάλωσης;».
Υπάρχουν, άλλωστε και άλλοι παράγοντες. Γιατί, μπορεί να καταγράφεται συμμόρφωση με τις περικοπές παραγωγής που έφτασε, τον Μάρτιο, στο 149%, όμως το γεγονός ότι όλες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου από 45% έως 49% δεν οφείλεται πάντα στη συμφωνία. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εξηγεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι μειώσεις –και μάλιστα μεγάλου μεγέθους- ήταν αθέλητες. Πάρτε για παράδειγμα τη Βενεζουέλα, η παραγωγή της οποίας επλήγη από την οικονομική κρίση και τη χρόνια κακοδιαχείριση, ή την Ανγκόλα, η οποία μείωσε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή «μαύρου χρυσού» λόγω τεχνικών προβλημάτων στις πετρελαιοπηγές της.
Όμως, είναι εφικτή η άνοδος των τιμών στα 80 δολάρια, ή μήπως είναι υπεραισιόδοξο το Ριάντ; Όλοι οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά (η JP Morgan αναθεώρησε και το βλέπει στα 80 ως το τέλος του έτους), όπως o Richard Robinson, της Ashburton Global Energy, που εξηγεί ότι «σημειώνεται ταχύτατη μετάβαση από μια παγκόσμια αγορά που έπλεε στο πετρέλαιο σε μια νέα πραγματικότητα που θα χαρακτηρίζεται από έλλειμμα προσφοράς και χαμηλά αποθέματα».
Αν, στις 12 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, τότε θα έχουμε έναν ακόμα αυξητικό παράγοντα. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 500.000 ως 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη…
Από την έντυπη έκδοση