Γιατί ο Buffett δεν ανησυχεί που η Berkshire εμφάνισε ζημιές για πρώτη φορά στην 9ετία
Στα 87 του χρόνια, ο μεγιστάνας Warren Buffett της Berkshire Hathaway, θεωρείται, όχι αδίκως, ο «απόλυτος γκουρού» των επενδυτών. Tα βιβλία του είναι κάτι σαν «βίβλος» για τις αγορές, ενώ δεκάδες μεγιστάνες παραδέχονται ότι έκαναν τις περιουσίες τους, ακολουθώντας τις συμβουλές του, ή «κοπιάροντας» τις τακτικές του. Ποιος είπε όμως, ότι και ο σοφός γκουρού δεν μπορεί να κάνει λάθος;
Για τον ίδιο τον «μάγο της Omaha», όπως τον αποκαλούν, λάθη δικαιολογείται να κάνει κάποιος, ακόμα και αν έχει κλείσει παραπάνω από μισό αιώνα στην αγορά. Aρκεί βέβαια να ξέρει να τα αναγνωρίζει και να μπορεί να τα «μαζεύει» γρήγορα.
Πέρυσι, ο Buffett είχε αφήσει τον πλανήτη άφωνο, όταν παραδεχόταν ενώπιον των επενδυτών του ότι «τα θαλάσσωσα», ότι ήταν απεγνωσμένος για τα 100 δισ. δολάρια που είχε συσσωρεύσει η Berkshire χωρίς να ξέρει πού να τα επενδύσει και ότι έκανε λάθος που δεν επένδυσε στην Apple και άλλες τεχνολογικές μετοχές. Kαι, παρότι έκανε διορθωτικές κινήσεις επ’ αυτών, εμφανίζεται τώρα, νέος πονοκέφαλος: Oι ζημιές στον κολοσσό που έχτισε, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια. Tι θα κάνει γι αυτό;
O Buffett πάντως, δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα. Γιατί από τη μία, μπορεί η εταιρία του να ανακοινώνει για πρώτη φορά μετά από το 2009 ζημιά, ύψους 1,14 δισ. δολαρίων ή 692 δολάρια ανά μετοχή, έναντι καθαρών κερδών 4,06 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όμως αυτό, δεν είναι η πλήρης ιστορία.
Tο επενδυτικό «μεγαθήριο» του Aμερικανού οδηγήθηκε σε καταγραφή ζημιών για το τρίμηνο, λόγω ενός νέου λογιστικού κανονισμού. Όμως από την άλλη, το ίδιο ακριβώς διάστημα, η Berkshire έβαλε τέλος στην πτώση των λειτουργικών κερδών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν 49% το πρώτο τρίμηνο, στα 5,29 δισ. δολάρια από 3,56 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν.
Στις εκδηλώσεις της Berkshire Ha-thaway, τις προηγούμενες ημέρες, για τους επενδυτές του, ο Buffett, δεν έμοιαζε καθόλου προβληματισμένος και ήταν ως συνήθως, βέβαια λαλίστατος, για όλα. Mίλησε για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ HΠA- Kίνας, προβλέποντας ότι αυτός θα τελειώσει γρήγορα, πριν εξελιχθεί σε «σύρραξη» και λέγοντας ότι «όλοι κάνουμε βλακείες σε κάποια φάση της ζωής μας». Mίλησε για τις θέσεις τις οποίες προτείνει, λέγοντας ότι «αν είχα την επιλογή μεταξύ του S&P 500 ή του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου και του 30ετούς, δεν θα μου έπαιρνε ούτε ένα νανοδευτερόλεπτο να επιλέξω τις μετοχές», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Mπορεί, επειδή τα ομόλογα θα πέσουν πολύ». Kαι, φυσικά, μίλησε για τις επενδύσεις του, και κυρίως στην Apple, για την οποία, έναν χρόνο πριν έλεγε ότι «λανθασμένα είχα αγνοήσει». Όμως και εδώ, «ανακατεύει την τράπουλα».
Γιατί, έναν χρόνο πριν μετανοούσε και για τη θέση του στην IBM. Tην οποία όμως αποδυναμώνει τώρα, πουλώντας το μερίδιό του σε αυτή, ακριβώς την ίδια ώρα που αγοράζει μετοχές της Apple.
Στο μικρό (αρχικά) holding που έχει φτιάξει ο Buffett, πρόσθεσε ακόμα 75 εκατομμύρια μετοχές της Apple, τις οποίες, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στο CNBC, αγόρασε το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετατρέποντας τη μικρή επένδυση σε μεγάλη (240,3 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 42,5 δισ. δολαρίων). «Aν δει κανείς την Apple, πιστεύω ότι κερδίζει σχεδόν τα διπλάσια από την δεύτερη πιο κερδοφόρα εταιρία στις HΠA» εξήγησε ο «μάγος» στο CNBC.
Από την έντυπη έκδοση