Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολύ καιρό τώρα αρνούνταν να ακούσει τις προειδοποιήσεις και να «αφήσει» την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να λάβει μέτρα ώστε να ενισχύσει τη λίρα. Το αποτέλεσμα, με το καθοδικό ράλι του νομίσματος της χώρας να παραπαίει σε ιστορικά χαμηλά, το είδαμε.
Τώρα, με τη διαπίστωση ότι η τουρκική λίρα είναι ευάλωτη και καταπίπτει με την… κάθε αφορμή, ο Ερντογάν και το οικονομικό επιτελείο του ανακοινώνουν ότι θα λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον πληθωρισμό και να σταματήσουν τη διολίσθηση της λίρας. Μήπως είναι όμως αργά; Την Τετάρτη, λίγο μετά από την ανακοίνωση Τραμπ για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, η τουρκική λίρα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μιας μίνι φρενίτιδας πωλήσεων. Έτσι, υποχώρησε κατά 1,3% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, φτάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 4,3736 λίρες ανά δολάριο, με απώλειες σχεδόν 13% φέτος. Και η πτωτική διάθεση, δεν φαίνεται να έχει υποχωρήσει…
Στις βασικές εισαγωγές της Τουρκίας από το Ιράν βρίσκονται τα πετρελαιοειδή και το φυσικό αέριο. Το πετρέλαιο θα είναι ο πρώτος στόχος των αμερικανικών κυρώσεων. Η Τουρκία, μπορεί να χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση, «ατυχές βήμα», όμως το σημαντικό τώρα, είναι να διασωθεί η οικονομία της. Σύμφωνα με τους Financial Times ο κ. Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, καθώς η λίρα συνέχιζε να πέφτει, εν μέσω φόβων για τον υψηλό πληθωρισμό, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μία σειρά προεκλογικών υποσχέσεων για δαπάνες. Αυτό και μόνο, έδειξε να βοηθά, έστω και κάπως.
Με την είδηση και μόνο της σύσκεψης, η λίρα ανέκαμψε στις 4,29 λίρες ανά δολάριο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση και να ανακοινώσει μία νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της μετά από αυτή κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας), στην οποία είχε προχωρήσει πριν από μερικές εβδομάδες.
Από την έντυπη έκδοση