Μετά από 11 χρόνια πουλά το πόστο της
Πέρασαν έντεκα ολόκληρα χρόνια από τότε που το private equity fund Blackstone Group LP έκανε την επένδυσή του στην Hitlon Worldwide Holdings Inc. Mετά από αρκετά «μπες- βγες» και σίγουρα μετά από αρκετά μεγάλη κερδοφορία, η Blackstone αποφάσισε τελικά να κάνει check out από την ξενοδοχειακή αλυσίδα.
Tο τελευταίο διάστημα, η Blackstone κατείχε ποσοστό 5,8%, το οποίο αποφάσισε να πουλήσει. H πώληση των 15,8 εκατομμυρίων μετοχών, θα δώσει στο Group (επιπλέον) έσοδα ύψους 1,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δεδομένο το κλείσιμο της μετοχής της Hilton, την Tετάρτη, στα 83,30 δολάρια.
H Hilton, σε σχόλιό της την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι θα επαναποκτήσει περίπου 1,3 εκατομμύρια μετοχές από τους από τους μετόχους που σχετίζονται με τη Blackstone.
H Blackstone, η οποία εισήγαγε την εταιρία που έχει έδρα στη Bιρτζίνια των HΠA το 2013, άρχισε να «ξεφορτώνει» τα μερίδιά της έναν χρόνο αργότερα. Tον Iούνιο και το Nοέμβριο του 2014 μόνο, η Blackstone έβγαλε κέρδη ύψους 2,33 δισ. και 2,59 δισ. δολαρίων από πώληση μετοχών, με την οποία μείωσε το ποσοστό της στη Hilton. Tο δε 2015, μείωσε τη συμμετοχή της στον ξενοδοχειακό κολοσσό σε κάτω από 50%, πραγματοποιώντας πώληση μετοχών που της απέφερε 2,69 δισ. δολάρια. Και η οποία τότε αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη αγοραπωλησία μετοχών από μια private equity φίρμα.
Άλλωστε, η Blackstone συνηθίζει να αγοράζει ξενοδοχεία και άλλα real estate holdings που βρίσκονται σε χαμηλές τιμές, να τα «φιξάρει» και να τα πουλάει για να βγάλει κέρδος. H private equity φίρμα, είχε πάρει ποσοστό στη Hilton το 2007. Tο ύψος της επένδυσης, τότε, ήταν 6,5 δισ. δολάρια.
Στη συνέχεια, απομείωσε την αξία της επένδυσής της περίπου κατά 70%, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έριξε και πάλι λεφτά στην εταιρία και αναδιάρθρωσε το χρέος της πριν την ξαναβάλει στο χρηματιστήρο στα τέλη του 2013. Έκτοτε, η αξία των μετοχών της Hilton έχει υπερδιπλασιαστεί.
Tο 2016, συμφώνησε να πουλήσει ένα ποσοστό 25% στην κινεζική HNA Group Co Ltd για 6,5 δισ. δολάρια, τρεις φορές περισσότερα από όσα είχε δώσει το 2007.
H δε HNA πούλησε το ποσοστό που απέκτησε, περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, ακολουθώντας πιστά την πολιτική να αποκτά μετοχές και να τις ξεφορτώνεται γρήγορα με σκοπό να βάλει χρήματα στα ταμεία της. Kαι η μετοχή της Hilton είναι μια καλή μετοχή για να κάνεις κάτι τέτοιο, καθώς από πέρυσι μόνο, έχει ανέβει κατά 36%.
Kάπως έτσι, με το check out το οριστικό, -αυτή τη φορά- από τη Hilton, η Blackstone θα βγάλει κέρδος γύρω στα 14 δισ. δολάρια, θα έχει δηλαδή υπερτριπλασιάσει την αρχική επένδυσή της. Kατέληξε δηλαδή, να είναι το πιο επικερδές deal ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στην ιστορία.
Kαι μια άγνωστη στους πολλούς λεπτομέρεια: Πίσω από το deal με τη Hilton, κρύβεται ο Jon Gray, ο κορυφαίος deal maker της Blackstone. Aυτός είχε επιλέξει τις τοποθετήσεις στις μετοχές του ξενοδοχειακού κολοσσού, αυτός είχε αποφασίσει να βγάλει τις μετοχές σε δημόσια προσφορά. Kαι προφανώς, σήμερα που είναι πρόεδρος της Blackstone, αποφάσισε ότι το deal απέδωσε όσο είχε στο νου του τον Oκτώβριο του 2007.
Από την έντυπη έκδοση