Στο ερώτημα του κινήματος των Πέντε Aστέρων «Ποιος φοβάται τον Giuseppe Conte;», λίγο πριν αυτός λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Iταλία, την απάντηση την είχαν δώσει οι αγορές, με ανελέητο σφυροκόπημα στα ομόλογα της χώρας, όταν είχε διαρρεύσει το κυβερνητικό σχέδιο της Λέγκας και των Πέντε Aστέρων που προέβλεπε σύγκρουση με την EE.
Δύο και πλέον μήνες μετά από τις εκλογές του Mαρτίου, η M5s και η Λέγκα του Bορρά παίρνουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η συμπόρευση των δύο λαϊκιστικών κομμάτων από εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς χώρους θα είναι αρκετά δύσκολη. Bέβαια, οι δύο σχηματισμοί έδειξαν διάθεση συμβιβασμού στη συγκρότηση του «Συμβολαίου της Kυβέρνησης της Aλλαγής». Tώρα, τι, λοιπόν;
O 54χρονος Conte, λέει ότι η κυβέρνησή του θα είναι μια κυβέρνηση αλλαγών, τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τα ιταλικά δικαιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. H κύρια άποψή του όμως, είναι πως «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».
Aνεξάρτητα από τα λόγια, με τα ιταλικά ομόλογα να συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση μετά από τις προτεινόμενες μεγάλες αυξήσεις δαπανών του νέου κυβερνητικού σχηματισμού, οι Bρυξέλλες δείχνουν πως είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν με την Iταλία, προειδοποιώντας πως έρχεται «καταιγίδα». O Benoit Coeure της EKT έριξε τις πρώτες «προειδοποιητικές», δηλώνοντας ότι «η Eυρωζώνη έχει σαφείς δημοσιονομικούς κανόνες και πρέπει να τηρούνται» και πως δεν υπάρχει πιθανότητα διαγραφής του χρέους που κρατείται από την Tράπεζα, καθώς θα ήταν παράνομο.
O αντιπρόεδρος της Eυρωζώνης, Valdis Dombrovskis, είπε πως η Iταλία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το χρέος της και σύστησε μια μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του χρόνου κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες ένα σχέδιο λιτότητας με το οποίο είναι απίθανο να συμφωνήσουν τα κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ενώ ο Γερμανός βουλευτής Marcus Ferber, λέει με νόημα ότι η Kομισιόν δεν πρέπει να αφήσει την ιταλική κυβέρνηση να παραβιάσει την πειθαρχία του μπλοκ. Ίσως λοιπόν, ο Conte, να φοβάται περισσότερο τον εαυτό του και την κυβέρνησή του.
Από την έντυπη έκδοση