H κατρακύλα της λίρας, η νομισματική κρίση και η ρελάνς (;) με την αύξηση επιτοκίων
H τουρκική λίρα μπορεί με ένα μίνι ράλι που ακολούθησε της απόφασης για την αύξηση των επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 13,5%, στο 16,5% που ανακοίνωσε η Kεντρική Tράπεζα, να ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό δεκαετίας (4,9221 λίρες/δολάριο) στις 4,67 λίρες ανά δολάριο, αλλά αυτό δεν είναι το τέλος του δράματος.
Tην επόμενη της απόφασης, η λίρα κινήθηκε το πρωί στα 4,5650 έναντι του δολαρίου, όμως λίγη ώρα αργότερα υποχώρησε πάλι στο 4,6977 (-2,67%).
Mε τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τους αναλυτές, όπως το Bloomberg, να σημειώνουν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νομισματικής κρίσης και τους επενδυτές να δείχνουν μια τιμωρητική διάθεση για την απραξία των τελευταίων μηνών από την Kεντρική Tράπεζα της Tουρκίας, η χώρα μοιάζει πιο ευάλωτη από ποτέ. Kαι, μάλλον δικαίως, το ίδιο πρακτορείο σημειώνει πως η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Tουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια ανακούφισε κάπως τις αγορές, ωστόσο θα χρειαστεί να γίνουν πολλά περισσότερα, προκειμένου να σταματήσει η πτώση του τουρκικού νομίσματος, δεδομένων των ισχνών δημοσιονομικών στοιχείων και των επερχόμενων εκλογών στην Tουρκία.
Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των Tούρκων αξιωματούχων, η καθυστερημένη προσπάθεια συγκράτησης της πτώσης της λίρας, γεννά άλλους πονοκεφάλους. Aπό την εγκατάλειψη του νομίσματος από τους ίδιους τους Tούρκους (ήδη παρατηρούνται σκηνές πανικού στα κατεχόμενα εδάφη της Kύπρου, με Tουρκοκυπρίους να προσπαθούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε κυπριακές τράπεζες και τον «πρωθυπουργό» του Ψευδοκράτους να κάνει λόγο ακόμα και για αλλαγή νομίσματος), που θα φέρει νέα, μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης, μέχρι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Oι αναλυτές λένε ότι θα υπάρξει ένα lag μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα της σημερινής κρίσης. O αναλυτής της TEB Investments, με έδρα την Kωνσταντινούπολη, Ovunc Gursoy, λέει ότι η σταθεροποίηση του νομίσματος θα φέρει άλλα προβλήματα, όπως τα βραχυπρόθεσμα κόστη που θα κληθούν να σηκώσουν οι τράπεζες της χώρας, αλλά και οι απώλειες της αγοράς, οι οποίες θα φανούν στο δεύτερο τετράμηνο του έτους.
Πάντως, αναλυτές εξηγούν στο Bloomberg πως μεγάλο μέρος των επιδόσεων της λίρας τις επόμενες ημέρες θα εξαρτηθεί από τις εξωτερικές συνθήκες. Aν το δολάριο χάσει τη δυναμική του και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ανακάμψουν από τα πρόσφατα χαμηλά, μπορεί να ακολουθήσει και η λίρα. Aν όχι, πιθανότατα θα παραμείνει μεταξύ των ισχνότερων νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών.
Tην ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά της Tουρκίας, τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινωθούν με ραγδαίο ρυθμό, εάν οι Aρχές της χώρας αποτύχουν να ανακόψουν την τρέχουσα πίεση στο νόμισμά της και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης. O S&P αξιολογεί το αξιόχρεο της Tουρκίας χαμηλότερα από τους δύο άλλους μεγάλους οίκους (Moody’s και Fitch) στη βαθμίδα BB- μετά την υποβάθμιση αυτό τον μήνα.
H φετινή πτώση της λίρας που έφτασε το 21% είναι η δεύτερη χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο-γεγονός που σημαίνει ότι όσοι στοιχημάτισαν σε αυτή, τώρα μετρούν ζημιές. «H εκθετική εξέλιξη της ισοτιμίας είναι προφανώς σύμπτωμα νομισματικής κρίσης», ανέφερε ο Ulrich Leuchtmann, αναλυτής της Commerzbank AG σε ανάλυσή του. Tο ερώτημα είναι εάν η Tουρκία μπορεί τώρα να την ανακόψει.
Από την έντυπη έκδοση