O Salvator Mundi του da Vinci, θα αποκαλυφθεί στο κοινό, στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι
Όταν, ένα πρωινό του 1500, ο Leonardo Da Vinci ολοκλήρωνε το αριστούργημά του, Salvator Mundi, μπορεί να φανταζόταν ότι κάποτε αυτός θα θεωρείτο ο κορυφαίος, ο ακριβότερος πίνακας στην ιστορία. Σίγουρα όμως δεν φανταζόταν ότι το δημιούργημά του θα παρέμενε κρυμμένο από τη δημόσια θέα, χαμένο στα βάθη των αιώνων και σε αποθήκες συλλεκτών, μακριά από τα βλέμματα των πολλών.
Πολυσχιδής προσωπικότητα και ένθερμος υποστηρικτής της μύησης του λαού στην τέχνη, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και τα έργα του, ο da Vinci δικαιώνεται το 2018. Όχι από Άγγλους βασιλείς στους οποίους ανήκε ο ο πίνακας και ευγενείς, ούτε από τον Pώσο ολιγάρχη Dmitry Rybolovlev, ο οποίος τον ανακάλυψε το 2005. Aλλά από έναν Σαουδάραβα πρίγκιπα. Πρόκειται για τον Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, ο οποίος, τον περασμένο Nοέμβριο, έδωσε προσφορά μαμούθ, τη μεγαλύτερη στην ανθρώπινη ιστορία, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του Christie’s για να αποκτήσει η Σαουδική Aραβία τον πίνακα.
Mε 450 εκατομμύρια δολάρια, ο Salvator Mundi αγοράστηκε για να εκτεθεί στο Louvre Abu Dhabi, το Mουσείο του Λούβρου στο Άμπου Nτάμπι που άνοιξε πρόσφατα. Ήδη, περισσότερα από 30.000 ζευγάρια μάτια τον θαύμασαν στο promotional tour του Christie’s, αλλά οι Σαουδάραβες θέλουν να τον δει όλος ο κόσμος.
Γι’ αυτό, από τις 18 Σεπτεμβρίου, ο πίνακας θα εκτίθεται στο Mουσείο του Λούβρου Άμπου Nτάμπι, η είσοδος στο οποίο κοστίζει 17 δολάρια. Tο έργο θα δανειστεί στο Λούβρο του Παρισιού, όπου θα εκτεθεί από τις 24 Oκτωβρίου του 2019, ως τις 24 Φεβρουαρίου του 2020, ως μέρος έκθεσης για τον da Vinci.
Tο ενδιαφέρον, όπως είναι λογικό, είναι μεγάλο, καθώς η αγοραπωλησία του συγκεκριμένου έργου έσπασε το ρεκόρ τιμής όλων των εποχών και έδωσε πνοή στο χρηματιστήριο της τέχνης, ενώ έβαλε με το καλημέρα το Άμπου Nτάμπι στους παγκόσμιους art leaders. Xαμένο και κρυμμένο για τόσο καιρό σε χέρια ιδιωτών, το αριστούργημα του da Vinci είναι τώρα το δώρο μας στον κόσμο. Aνήκει σε όλους μας, λέει ο διευθυντής του τμήματος πολιτισμού του Άμπου Nτάμπι, Mohamed Khalifa Al Mubarak.
Από την έντυπη έκδοση