ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΞΕΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όσο πλησιάζει ο καιρός του «διαζυγίου» που έχει αποφασίσει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τις μεταξύ τους σχέσεις την επόμενη μέρα δείχνουν να «βαλτώνουν», ολοένα και περισσότεροι αναλυτές, αλλά και πολιτικοί, συμπεραίνουν πως η προοπτική ενός hard Brexit είναι πιο κοντά.
Η Theresa May προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της εύθραυστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της και κανείς, ούτε η ίδια, δεν μπορεί να αποκλείσει την παρέλευση της ημερομηνίας του Brexit, χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία για ουσιώδη θέματα, όπως οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ- ΗΒ.
Η ΕΕ, το διαβλέπει αυτό και χτυπά ένα καμπανάκι κινδύνου για τον σημαντικότερο, ίσως, τομέα της οικονομίας της χώρας, που ετοιμάζεται να δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα όταν το City θα πάψει να είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης: Τις τράπεζες. Η ΒοΕ, η Τράπεζα της Αγγλίας, υιοθετώντας μια μάλλον υπερήφανη στάση, απορρίπτει τις αιτιάσεις της ΕΕ.
Στις αρχές της εβδομάδας, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι οι τράπεζες απέτυχαν να έχουν αρκετή πρόοδο στις προετοιμασίες τους για το «διαζύγιο» και δεν θα πρέπει να περιμένουν βοήθεια από ένα «θαύμα» δημόσιας παρέμβασης. Η απάντηση της ΒοΕ ήρθε άμεσα και σε έντονο τόνο: «Οι τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα σκληρό Brexit τον επόμενο Μάρτιο αν χρειαστεί», ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, απορρίπτοντας με αυτό τον τρόπο τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες.
Παρότι και η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας μετακινεί προσωπικό της σε πόλεις της ΕΕ, για να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά, επισημαίνει πως οι βρετανικές τράπεζες έχουν «λίπος» για να καταναλώσουν και δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν για βοήθεια στην ΕΕ, είτε να περιμένουν ένα «θαύμα». Ο λόγος, όπως εξηγεί, είναι ότι έχουν αρκετό κεφάλαιο και δεν θα χρειαστούν άλλο για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αναταραχή στις αγορές, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία.
Ίσως γι’ αυτό το λόγο, μία μέρα μετά από την επικύρωση του νόμου για το Brexit από την βασίλισσα Ελισάβετ, o πρώην πρωθυπουργός, Tony Blair, με δημόσια παρέμβασή του ζητά περισσότερο χρόνο. Γιατί, εξηγεί, η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας θα ήταν ένα «ολέθριο πλήγμα» και ανησυχεί για το μέλλον της χώρας του περισσότερο από ποτέ.
Από την έντυπη έκδοση