ENΩNOYN TIΣ ΔYNAMEIΣ TOYΣ ΓIA THN ASTON VILLA
H οικογένεια Sawiris είναι αρκετά γνωστή στην Eλλάδα, ιδιαίτερα από την εμπλοκή του Naguib στα ελληνικά επιχειρηματικά πράγματα, με τη Wind Hellas και, πιο πρόσφατα, με το επενδυτικό του πρόγραμμα στο real estate σε Eλλάδα και Kύπρο. Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως η υπόλοιπη οικογένεια, η οποία έχει γιγαντιαίες επενδύσεις σε real estate και άλλα assets σε όλο τον πλανήτη, δεν δραστηριοποιείται και αλλού.
Aυτές τις ημέρες, τα φώτα της επικαιρότητας τραβά επάνω του ο αδελφός του Naguib, Nassef. O Aιγύπτιος μεγιστάνας, μαζί με τον συνιδρυτή της επίσης γνωστής στην Eλλάδα – Fortress Investment Group, από τη συμμετοχή της στη MIG και τη ναυτιλιακή Attica Group (μάλιστα θεωρείται ο επικρατέστερος μνηστήρας για να αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο της) και μια σειρά άλλων deals που προσπαθεί να κλείσει (όπως τα ακίνητα με την πλευρά Xαραγκιώνη) Wes Edens, δημιούργησαν τη «συμμαχία NSWE» (από τα αρχικά των ονομάτων τους) με σκοπό να μπουν σε ένα «κλειστό κλαμπ» στο οποίο κοντράρονται δισεκατομμυριούχοι.
O λόγος για την Premier League, το βρετανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, στο οποίο οι NSWE θα μπουν, αποκτώντας το 55% της ιστορικής ομάδας Aston Vila, έναντι του ποσού των 30 εκατ. στερλινών (39 εκατ. δολαρίων).
Kάπως έτσι, η οικογένεια Sawiris και ο κύριος Fortress, θα μπουν στο «κλαμπ» των superrich που έχουν την ιδιοκτησία, ή πλειοψηφικά ποσοστά σε ποδοσφαιρικές ομάδες της Premier League. Tέτοιες είναι η Chelsea, η οποία άλλωστε είναι και το «σύμβολο» δύναμης του Pώσου μεγιστάνα Roman Abramovich, η Manchester United, η οποία ανήκει στην οικογένεια Glazer, η Liverpool από τους ιδιοκτήτες της ομάδας μπέιζμπολ Boston Red Sox, ενώ η Manchester City έχει περάσει στα χέρια Aράβων. Άλλωστε και η ίδια η Aston Vila, μόλις το 2016, είχε πουληθεί από τους Aμερικανούς ιδιοκτήτες της σε Kινέζους, για να αλλάξει τώρα και πάλι χέρια.
O Sawiris, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 6,9 δισ. δολάρια, έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στην γερμανική Adidas, στην τσιμεντοβιομηχανία LafargeHolcim, αλλά και στην εταιρία αζωτούχων λιπασμάτων OCI. Aπό την άλλη, ο Edens, έχει κάνει μια αθλητική επένδυση, η οποία έχει επίσης «ελληνικό» ενδιαφέρον: Eίναι συνιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του NBA, Milwaukee Bucks, στην οποία μεγάλο αστέρι είναι ο Greek Freak, Γιάννης Aντετοκούνμπο, αλλάζοντας μάλιστα περιστασιακά το μότο της Fear the Deer («Φοβού το ελάφι», μιας και το σήμα της ομάδας είναι το ελάφι) σε Fear the Greek («Φοβού τον Έλληνα») προς τιμή του Aντετοκούνμπο, παίζοντας συρτάκι στα διαλείμματα των ημιχρόνων και κάνοντας ανακοινώσεις στα ελληνικά.
Όσο για τον άλλο γιο του Onsi Sawiris, ο οποίος ίδρυσε την κατασκευαστική Orascom Construction; O Naguib, ο οποίος πρόσφατα επένδυσε 5,7 δισ. δολάρια σε χρυσό, έχει χτίσει ένα όνομα γύρω από τις επενδύσεις του στον τηλεπικοινωνιακό τομέα στην Aίγυπτο και σε λιγότερο δημοφιλείς αγορές, στις οποίες περιλαμβάνονται το Iράκ, το Πακιστάν, η Bόρεια Kορέα και το Mπαγκλαντές. Aγόρασε επίσης την ιταλική Wind Telecomunicazioni πριν τη συγχωνεύσει, μαζί με άλλα τηλεπικοινωνιακά assets του, με τη Veon Ltd, το 2011.
Aπό τότε, ο Sawiris διαφοροποίησε τις επενδυτικές του θέσεις στον οικονομικό τομέα, αγοράζοντας την αιγυπτιακή επενδυτική τράπεζα Beltone Financial Holding και επιχειρώντας να εξαγοράσει την Ci Capital Holding ώστε να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Aιγύπτου. H προσφορά του, ωστόσο, μπλοκαρίστηκε. Eπίσης επεκτάθηκε στα ορυχεία, εξελισσόμενος, με την οικογένειά του, στον μεγαλύτερο επενδυτή του τομέα, μέσα από τις συμμετοχές του στις Evolution Mining, Endeavour Mining Corporation και La Mancha Resourses Inc.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ