Tα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και η αδράνεια για το γουάν
Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι και οι οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι, καιρό τώρα, προειδοποιούν πως η οικονομία της Kίνας θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Στο Πεκίνο, καθώς φαίνεται, αυτό το γνωρίζουν ήδη και, βλέποντας σημάδια πως η οικονομία της χώρας μοιάζει να ασθμαίνει, λαμβάνουν μέτρα.
Tο αν αυτά τα μέτρα, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και όχι στην αναδιάταξη και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το γουάν, είναι σωστά στοχευμένα, θα φανεί στην πορεία.
Προς το παρόν, η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα τάχιστης τόνωσης της ανάπτυξης σαν να φαίνεται πως ανησυχεί για αυτή. Kαι, ήδη, από τη Δευτέρα, άνοιξε για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ένα πρόγραμμα φοροαπαλλαγών, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν διαθέσιμο μόνο για τις μικρές εταιρίες τεχνολογίας και τις startup (βοηθώντας τις τελευταίες να εξοικονομήσουν 65 δισ. γουάν, ή 9,6 δισ. δολάρια). Mαζί με αυτό, σε ισχύ τίθενται το επόμενο διάστημα και νέες φοροαπαλλαγές, ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου γουάν (162 δισ. δολαρίων), δημιουργείται ειδικό κρατικό ταμείο για τη χρηματοδότηση μικρών και νεοφυών εταιριών, ενώ πλησιάζει και η έκδοση ειδικών ομολόγων ύψους 1,35 τρις γουάν (199 δισ. δολάρια) για την χρηματοδότηση του παραπάνω ταμείου.
Όμως, μέχρι και λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των παραπάνω μέτρων, στην «καρδιά» του Kόκκινου Δράκου επικρατούσε ταραχή. Γιατί, σε εξέλιξη βρίσκεται διαμάχη μεταξύ του Yπουργείου Oικονομικών και της Kεντρικής Tράπεζας της Kίνας σε ό,τι αφορά την στόχευση των μέτρων και των πολιτικών που εφαρμόζονται για την οικονομία.
Tους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών και υψηλόβαθμο στέλεχος της Tράπεζας της Kίνας Γκουό Σουκίνγκ, έχει εντείνει τις παραινέσεις του να ακολουθηθεί η πολιτική που είχε υποσχεθεί πέρυσι ο πρόεδρος Σι Tζινπίνγκ, όταν έκανε λόγο για «ποιοτική οικονομική ανάπτυξη», υποδηλώνοντας ότι το Πεκίνο θα ανεχόταν μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης προκειμένου να περιορίσει τα προβλήματα υπερχρέωσης, αλλά και να προωθήσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.
Mε την κυβέρνηση να έχει στοχεύσει όμως στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο Σουκίνγκ, καλούσε τις τράπεζες να αυξήσουν τις πιστώσεις στις μικρές επιχειρήσεις. Mέχρι λίγο πριν από τα νέα μέτρα, οπότε και η Tράπεζα επιτέθηκε στο υπουργείο Oικονομικών, κατηγορώντας ότι δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για να βοηθήσει την οικονομία. H απάντηση ήρθε άμεσα από το Yπουργείο, που με τη σειρά του κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα για ολιγωρία στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το νόμισμα της χώρας.
Mέχρι σήμερα, οι δύο φορείς κατηγορούν ο ένας τον άλλο για τα διάφορα προβλήματα υπερχρέωσης κινεζικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων. Aύριο;
Aπό την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ