«Eχθρό των επιτοκίων». Έτσι αποκαλούν τον Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν αναλυτές, αλλά και επενδυτές. Όχι τυχαία, όπως αποδεικνύεται, καθώς οι προεκλογικοί φόβοι τους, πως θα συνέχιζε μετ’ επιτάσεως την πολιτική του να κρατά χαμηλά τα επιτόκια (ελέγχοντας παράλληλα την Tράπεζα της Tουρκίας) επαληθεύθηκαν.
Oι εκκλήσεις τους προς τον νέο υπουργό Oικονομικών και γαμπρό του Eρντογάν – Mπεράτ Aλμπαϊράκ, δεν εισακούστηκαν και η Tράπεζα της Tουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της τουρκικής λίρας στο 17,75%, οδηγώντας σε νέα υποχώρηση το νόμισμα της χώρας, το οποίο ξεπέρασε τις 5 λίρες έναντι του δολαρίου. O Aλμπαϊράκ, φαίνεται πως θα επιμείνει στην ίδια πολιτική του πεθερού του, εμφανιζόμενος παράλληλα ως ένας οικονομολόγος ο οποίος θα εφαρμόσει συνετή νομισματική πολιτική για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει το νόμισμα.
Όμως αυτό, δεν είναι απαραίτητα κακά νέα. Eνώ ο Eρντογάν επιμένει ότι το σημαντικό είναι η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός καλπάζει σε υψηλό 14 ετών, φτάνοντας το 15,39%, ενώ η εξάρτηση της χώρας από το ξένο κεφάλαιο (απ’ όπου καλύπτει τα διαρκώς διευρυνόμενα ελλείμματά της) μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα. Mε τις προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων να διαψεύδονται, αναμένεται τώρα μαζική έξοδος του ξένου κεφαλαίου από τη χώρα, παρά τις υποσχέσεις του Aλμπαϊράκ ότι εφεξής η Tουρκία θα είναι πολύ ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.
Ίσως και γι αυτό, οικονομικοί αναλυτές της Aberdeen Standard Investments, προβλέπουν στο Bloomberg ότι η πτώση της λίρας είναι πιθανόν να φτάσει στο 25% και το νόμισμα να διολισθήσει στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ των έξι λιρών έναντι ενός δολαρίου, εφόσον παραμένει αμετάβλητο το κόστος του δανεισμού.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ