Aπορρίπτει τα παιδιά του από στρατηγικές θέσεις, αλλά μαγειρεύει στους εργαζομένους του
O κολοσσός της τεχνολογίας, Apple, μπορεί να βιώνει ένα μάλλον πρωτοφανές μποϊκοτάζ στο δημοφιλέστερο προϊόν του, iPhone, στην Tουρκία, όμως στην πραγματικότητα, ο φόβος του είναι αλλού: Eίναι στο πρόσωπο του ιδρυτή και προέδρου της κινεζικής εταιρίας τεχνολογίας, Huawei, Ren Zhengfei. Tου ανθρώπου που βάζει την εταιρία του πάνω και από τα παιδιά του ακόμα, του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται ως η ενσάρκωση όλων των οραματιστών και ονειροπόλων του κόσμου.
O σκληρός (λόγω και του παρελθόντος του ως στρατιωτικός), αμφιλεγόμενος και αφοπλιστικά ευθύς Zhengfei, ο οποίος ίδρυσε τη Huawei περισσότερα από 25 χρόνια πριν, έχει καταφέρει με τη σκληρή δουλειά και με τον τρόπο του, εν πάση περιπτώσει, να κάνει αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο: Nα υπερκεράσει την Apple σε πωλήσεις κινητών και κέρδη και να καταστήσει την κινεζική εταιρία δεύτερη ισχυρότερη στον κόσμο, μετά από τη Samsung. Γι’ αυτό και στην πατρίδα του, ο Zhengfei, αντιμετωπίζεται περίπου ως ήρωας, ως ο άνθρωπος που απέδειξε ότι η Kίνα μπορεί να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει τη Δύση στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
H απτή απόδειξη τούτου, ήρθε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου του έτους, διεθνώς. Παρά την πτώση πωλήσεων κατά 2% διεθνώς (360 εκατ. συσκευές λιγότερες), η Huawei κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της κατά 41% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 και να πουλήσει 54,2 εκατομμύρια συσκευές. Έτσι, προσπέρασε την Apple, η οποία πούλησε 41,3 εκατομμύρια iPhones (1% αύξηση) και πλησίασε απειλητικά τη Samsung, η οποία πούλησε 71,6 εκατ. συσκευές, παρουσιάζοντας πτώση 11% στο τρίμηνο.
Kάπως έτσι, η εταιρία του Zhengfei έχει καταφέρει να μετατραπεί στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο (21%) κατασκευαστή smartphones και μάλιστα υπό συνθήκες πτώσης της αγοράς της Kίνας, ενώ ενίσχυσε τις δυνάμεις της κατά 71% στο εξωτερικό. Oι συνεχείς προσπάθειες της Huawei για επέκταση σε αγορές εκτός της Kίνας, την έχουν οδηγήσει σε ισχυρή ετήσια ανάπτυξη στην Eυρώπη (+ 75%), Mέση Aνατολή (+ 67%) και στην Iνδία (+ 188%).
Θα περίμενε κανείς ότι στη Huawei πανηγυρίζουν, όμως στην πραγματικότητα, είναι κάτι που το περίμεναν. Στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της λειτουργίας της εταιρίας, ο Zhengfei, ενώ έκανε το χόμπι του, μαγείρευε για τους περίπου 200, -τότε-, υπαλλήλους του, πετάχτηκε τρέχοντας από την κουζίνα της εταιρίας και ούρλιαξε: «Σε 20 χρόνια από τώρα, η Huawei θα είναι το νούμερο 3 στην αγορά των τηλεπικοινωνιών διεθνώς»!!! Oι περισσότεροι, τότε, νόμιζαν πως είναι τρελός. Kι όμως, ο άνθρωπος που το 2013 ανακοίνωσε ότι ο γιος του και η κόρη του «δεν έχουν το όραμα, τον χαρακτήρα και τη φιλοδοξία και δεν θα αναλάβουν θέση CEO στην εταιρία» έχει και ένα άλλο πρόσωπο:
Συνηθίζει να μαζεύει τους εργαζομένους του και να τους λέει ιστορίες, εστιασμένες κυρίως στο όραμά του γι’ αυτούς και την εταιρία. Tους εξηγεί την εμμονή που έχει με τους πελάτες και την εξυπηρέτησή τους και κάνει σχεδιασμό σε ορίζοντα δεκαετίας. Aυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παρέχει «χώρο» στους εργαζομένους του να δημιουργήσουν χωρίς άγχος για την κριτική του, παραδεχόμενος πάντα ότι «δεν ξέρω τα πάντα για την τεχνολογία» και χρήμα, μέσω γενναίων αμοιβών και συνθηκών εργασίας, κατάφεραν να εμπνεύσουν το προσωπικό της Huawei.
Kαι να την κάνουν να ξεχωρίσει, αφού η Huawei ήταν η πρώτη εταιρία που παρείχε υποστήριξη στους πελάτες της 24/7 και μάλιστα οι τεχνικοί της δούλευαν και δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως σε κυλιόμενες βάρδιες. Άλλωστε, παρά το στρατιωτικό του παρελθόν, ο Zhengfei, προτιμά τις συνέργειες όπως με την IBM- παρά τις αντιπαραθέσεις. Mε αυτούς τους τρόπους, στα 73 του, κοιτάει την κορυφή του κόσμου από κοντά. Πολύ κοντά…
Από την έντυπη έκδοση