Η βύθιση της τουρκικής λίρας στο 45% έναντι του δολαρίου φέτος κάνει «μετάσταση» στο σύνολο σχεδόν των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να προτιμούν πιο… δολαριακά assets. Oι επενδυτές προτιμούν τα ασφαλή καταφύγια όπως το δολάριο και το γιεν, μετά από την κατάρρευση της λίρας που έστειλε χαμηλότερα όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων.
Τη Δευτέρα, η ινδική ρουπία υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στα 69,62 δολάρια, με την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να πραγματοποιεί παρέμβαση στις αγορές για να ανακόψει την απότομη βουτιά. Και ενώ το ρωσικό ρούβλι δέχεται πιέσεις, αλλά δείχνει να αντέχει μετά την υποχώρησή του σε χαμηλό 2,5 ετών, ο δείκτης συναλλάγματος MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.
Την ίδια ώρα, το ραντ στη Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016, η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών, ενώ υπό πίεση βρίσκεται και το αργεντίνικο πέσος, στη χώρα που κλονίζεται από σκάνδαλο διαφθοράς. Παράλληλα, σημαντικές πιέσεις δέχεται και το ρεάλ Βραζιλίας.
Και ενώ η Goldman Sachs εμφανίζεται καθησυχαστική για τη μετάδοση της τουρκικής κρίσης στις αναδυόμενες, τα λόγια ανώτατου dealer ινδικής κρατικής τράπεζας για το γεγονός ότι η ινδική κεντρική τράπεζα παρενέβη αλλά όχι δραστικά, δείχνουν μάλλον διαφορετικό κλίμα:
«Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουμε πολλά δολάρια για να υπερασπιστούμε τη ρουπία, όταν η πτώση στις αναδυόμενες αγορές είναι τόσο ισχυρή»…
Από την έντυπη έκδοση