Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις, το Κρεμλίνο «στραγγαλίζει» το δολάριο
Αν εξαιρέσει κανείς τις προσπάθειες για παραμονή της παραγωγής στη χώρα του (με πρόσφατο παράδειγμα το μποϊκοτάζ στη Harley Davidson, όταν έγινε γνωστό ότι θα μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής της εκτός ΗΠΑ), οι κινήσεις του Donald Trump που παραπέμπουν σε εμπορικό πόλεμο, δεν δείχνουν να έχουν στόχο την απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών. Περισσότερο τείνουν να οριοθετούν τα συμφέροντα, την επιρροή και την ισχύ των ΗΠΑ διεθνώς, ιδιαίτερα απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα και, δευτερευόντως, στην ΕΕ.
Μετά από την «επίθεση φιλίας» και την, έστω και πρόσκαιρη, εξομάλυνση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους που έφερε η επίσκεψη Juncker στην Ουάσινγκτον –παρά τις «γκρίνιες» του Γερμανού ΥΠ.ΟΙΚ. περί αμερικανικής οικονομικής ηγεμονίας- ο D. Trump μπόρεσε να επικεντρωθεί στην οριοθέτηση αυτών ακριβώς των επιρροών, «πατώντας» επάνω σε τέσσερις κύριους άξονες: Την επιβολή κυρώσεων, οικονομικού κυρίως τύπου, στη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Τουρκία.
Από αυτούς, η Ρωσία, είναι ο προφανής στόχος, ως ο έτερος ισχυρός πόλος, ο οποίος απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, οικονομικά (σε ό,τι αφορά το εμπόριο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, για παράδειγμα) και γεωπολιτικά, μέσω της σφαίρας επιρροής της. Με αφορμή την υπόθεση Scripal, ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν θέσει προς ψήφιση –θεωρείται σχεδόν βέβαιη η έγκρισή του- νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε επενδύσεις του νέου ρωσικού δημόσιου χρέους και απαγορεύει σε ρωσικές κρατικές τράπεζες να προβαίνουν σε συναλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε συνέχεια της επιβολής δασμών στα ρωσικά προϊόντα και άλλων περιορισμών που ισχύουν για Ρώσους επιχειρηματίες, το Κρεμλίνο μίλησε για «άδικες κατηγορίες», προειδοποίησε πως «τέτοιες κινήσεις μόνο καλό δεν κάνουν στις διμερείς σχέσεις» και διέρρευσε πως ο Vladimir Putin (ο οποίος επισκέπτεται την Angela Merkel για να συζητήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις) έχει δώσει εντολή για εφαρμογή αντιποίνων. Τα οποία αποκάλυψε, λίγες μέρες μετά, ο Sergei Lavrov.
Ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ., προβλέποντας ότι «ο ρόλος του δολαρίου ως κυρίαρχου νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο θα υποχωρήσει», τόνισε ότι εξετάζει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει εθνικά νομίσματα για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία, το Ιράν και την Κίνα.
Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠ.ΟΙΚ. Anton Siluanov, ανακοίνωσε ότι –ως απάντηση στις κυρώσεις- η χώρα του θα συνεχίσει να «ξεφορτώνεται» τα αμερικανικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.
Η Μόσχα μείωσε τις επενδύσεις της σε αμερικανικά ομόλογα κατά 84% από το Μάρτιο ως το Μάιο, στα 14,9 δισ. δολάρια από 96,1 δισ. δολάρια και ο Siluanov τόνισε πως η Ρωσία θα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ρούβλια και άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ, αντί για το αμερικανικό δολάριο. Με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να σφίγγουν η μία τον λαιμό της άλλης, το επόμενο ερώτημα είναι το impact που θα έχει ο μεταξύ τους οικονομικός πόλεμος στη διεθνή οικονομία.
Από την έντυπη έκδοση