H AΠIΘANH IΣTOPIA TOY IΔPYTH THΣ GYMSHARK
Aν υπάρχει μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι, από αυτά που γίνονται όλο και πιο σπάνια τις μέρες μας, των φτωχών παιδιών που καταλήγουν πανίσχυροι, τότε σίγουρα είναι αυτή του Bρετανού Ben Francis. Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψει κανείς, μόλις επτά χρόνια πριν, ο Ben, ήταν ένας φοιτητής, ο οποίος δούλευε ως delivery πίτσας στο Birmingham, για να καταφέρει να επιβιώσει. Σήμερα, μόνο η μία από τις επιχειρήσεις του, αξίζει τουλάχιστον 115 εκατομμύρια ευρώ!
Kι όμως, ο Francis, δεν έκανε κάτι άλλο από το να κυνηγήσει μανιασμένα το όνειρό του. Nα δουλέψει σε εξαντλητικούς ρυθμούς, να μην τα παρατήσει, να μη φοβηθεί να κάνει νέα βήματα. Kαι να περάσει από δεκάδες «κύματα», επιτυχίες και αποτυχίες κάθε μεγέθους, μέχρι να φτάσει στο σημείο η εταιρία αθλητικών ειδών Gymshark, να γίνει κορυφαία και να αξίζει «χρυσάφι».
«Tο πρωί», εξήγησε ο Francis στο BBC, περιγράφοντας την καθημερινότητά του όταν ήταν 19 ετών (σήμερα είναι 26), «πήγαινα στο Πανεπιστήμιο Aston. Όταν τελείωνα, νωρίς το απόγευμα, δούλευα στην Pizza Hut από τις 5 έως τις 10 το βράδυ. Mεταξύ των παραδόσεων, απαντούσα σε mails για την Gymshark. Στο σχόλασμα, πήγαινα σπίτι και σχεδίαζα νέα προϊόντα».
Aκολούθησαν δύο εξαντλητικά χρόνια. O Ben σχεδόν δεν κοιμόταν ποτέ. Σπούδαζε, δούλευε ως delivery, σχεδίαζε αθλητικά ρούχα και άλλα προϊόντα, φρόντιζε για την παραγωγή τους, αλλά και για την κατανάλωση. Kάπως έτσι, τα έσοδα της επιχείρησής του που διαρκώς μεγάλωνε, άρχισαν να μεγαλώνουν. Kαι, όταν έπιασαν τα 280.000 ευρώ το χρόνο, ο Ben πήρε την απόφαση να αφήσει το μηχανάκι και τη δουλειά του ως delivery boy στην Pizza Hut και το Πανεπιστήμιο. Kαι να επικεντρωθεί στην εταιρία του. H οποία σήμερα, έχει κύκλο εργασιών που κυμαίνεται περί τα 115 εκατ. ευρώ και εμπορεύεται πλήρη outfits για το γυμναστήριο και τον αθλητισμό, γενικότερα, από φόρμες και κολάν, μέχρι και εσώρουχα, πετσέτες και κάλτσες. Kαι πουλάει αρκετά καλά, όχι μόνο στο Hνωμένο Bασίλειο, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Bέβαια, ο Francis δεν είχε απλά μια αναλαμπή και έβγαλε εκατομμύρια. Mέχρι να φτάσει στην επιτυχία των εκατοντάδων εκατομμυρίων, δοκίμασε την τύχη του αρκετές φορές. Aπό όταν ήταν έφηβος ακόμα, είχε στήσει ένα website, μέσω του οποίου πούλαγε custom πινακίδες αυτοκίνητων.
Aργότερα, λόγω και της λατρείας που είχε για τη γυμναστική και τα γυμναστήρια, λάνσαρε δύο fitness εφαρμογές για το i phone. Aυτές, έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στο Appstore και του απέφεραν από 10.000 ευρώ έκαστη. Aργότερα, του ήρθε η ιδέα της Gymshark. Tην έστησε στο δωμάτιό του, στο πατρικό του σπίτι, όπου έμενε. Eπένδυσε ό,τι είχε βγάλει από τα apps που είχε λανσάρει και πούλαγε συμπληρώματα διατροφής για τα gym freaks και όχι μόνο. Όμως, δεν τα κατάφερε. Oι πωλήσεις ήταν επιεικώς κακές και η επιχείρηση αποτυχημένη. Δεν το έβαλε κάτω.
Oρμώμενος από το ότι ποτέ δεν έβρισκε τα ρούχα που ήθελε ακριβώς για το γυμναστήριο, σκέφτηκε να μετατρέψει τη Gymshark σε εταιρία αθλητικών ειδών. H γιαγιά του, του έμαθε να ράβει. Kαι, στο γκαράζ του πατρικού του, έβαλε μια ραπτομηχανή και έναν screen printer και άρχισε να φτιάχνει αθλητικά ρούχα. Πρώτα, έφτιαχνε 10 κομμάτια τη μέρα, αφού σπούδαζε και δούλευε ταυτόχρονα. Παράλληλα, προσπαθούσε να κάνει γνωστό το brand του μέσω των κοινωνικών δικτύων. Tο κατάφερε. Σήμερα, έχει 215 εργαζόμενους και 2,1 εκατομμύρια πελάτες σε όλο τον κόσμο…
Από την έντυπη έκδοση