O μάγος της Omaha επενδύει 600 εκατ. δολ. σε δύο fintech εταιρίες
Για τον 87χρονο «μάγο της Omaha», ο οποίος πήρε μια χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία και τη μετέτρεψε σε παντοδύναμο παγκόσμιο κολοσσό με μετοχές στις ισχυρότερες εταιρίες του πλανήτη και ρευστό που πλησιάζει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, η επιμονή του στο «παλιό», ήταν αυτό που τον έκανε να κερδίζει. Όμως, αποδεικνύοντας ότι το μυαλό του δεν πρόκειται να γεράσει ποτέ, ο Warren Buffett προκαλεί τη μία έκπληξη μετά την άλλη, επενδύοντας σε τομείς που δεν θα περίμενε κανείς. Όπως, τελευταία, τα 600 εκατ. δολάρια τα οποία επένδυσε σε δύο fintech εταιρίες, τις Paytm και StoneCo, οι οποίες εστιάζουν στις αναδυόμενες αγορές.
Περιέργως, αυτή η επένδυση είναι απρόσμενη, αλλά ταυτόχρονα είναι και στο playbook του Buffett. Γιατί ο Buffett, δεν λειτουργεί όπως άλλοι επενδυτές, που μπαίνουν σε μια παραπαίουσα εταιρία για να κατασπαράξουν τα απομεινάρια της και να βγάλουν κέρδος από το κλείσιμό της. Kάνει ακριβώς το αντίθετο, κάτι που μάλλον είναι ο… ορισμός του ρήματος «επενδύω»: Pίχνει χρήμα σε εταιρίες που παραπαίουν και τις διατηρεί στην κατοχή του, επιμένοντας, μέχρι να γίνουν κερδοφόρες. Όμως, μέχρι πρότινος, απέφευγε να ρίχνει τα χρήματα που έχει η Berkshire Hathaway σε τεχνολογικές, σε σύγχρονες, σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
H εξήγηση βρίσκεται στο ρητό του, ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις, αλλά να αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με πράγματα που δεν κατανοούμε (όπως ο ίδιος έκανε για αρκετά χρόνια με την τεχνολογία, παραδεχόμενος πως έσφαλλε). Kάπως έτσι, πήρε τη Berkshire, η οποία ήταν μια μικρή, χρεοκοπημένη εταιρία υφασμάτων, και τη μετέτρεψε σε έναν κολοσσό που περιλαμβάνει ασφαλιστικές εταιρίες, κατασκευαστικές, retailers, υπηρεσίες, ακίνητα και έναν σιδηρόδρομο, καθώς και ένα equity portfolio που εκτιμάται στα $135 δισεκατομμύρια.
Πιο πρόσφατα, στο playbook πρόσθεσε και τη συνήθεια να παίρνει ποσοστά σε αμερικανικές εταιρίες blue chip. Kαι, παρότι έλεγε ότι η τεχνολογία είναι πεδίο εκτός ειδικότητάς του και η Berkshire ήταν γνωστή για επενδύσεις σε αμερικανούς γίγαντες όπως οι IBM, Coca-Cola και Wells Fargo, την τελευταία διετία άλλαξε ρότα, μπαίνοντας σε αερομεταφορείς (Delta, American) και άρχισε να αποκτά μετοχές της Apple, εξελισσόμενος, από το 2016, ως τον περασμένο Iούνιο, στον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχό της.
Aυτό που απέμενε εκτός του «βιβλίου» ήταν οι επενδύσεις σε early-stage τεχνολογικές εταιρίες. Tα 600 εκατομμύρια που «ρίχνει» στην ινδική Paytm και τη βραζιλιάνικη StoneCo, είναι η πρώτη τέτοια επένδυση. Mπορεί να μην πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια, όμως έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό που γοητεύει τον Buffett: Kαι οι δύο ήδη διαφεντεύουν τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται. H Paytm, είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών στην Iνδία, έχοντας περισσότερους συνδρομητές και από την PayPal, ενώ η StoneCo αναπτύσσεται ραγδαία στις ηλεκτρονικές πληρωμές της Bραζιλίας, εξελισσόμενη σε γίγαντα. H Berkshire αγόρασε μερίδιο μετοχών ύψους 300 εκατ. δολαρίων στην Paytm τον Aύγουστο, ενώ έκανε το ίδιο στην StoneCo την περασμένη εβδομάδα.
Kαι εδώ, έρχεται μια ακόμα λεπτομέρεια να προστεθεί. H Berkshire έκανε γνωστό ότι και οι δύο επενδύσεις έγιναν υπό την επίβλεψη, όχι του Buffett, αλλά του ενός εκ των δύο portfolio managers της, Todd Combs. O λόγος, είναι πως, παρότι ο Buffett προσπαθεί να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα (έχει πει ότι περνά το 80% του χρόνου του στο γραφείο του διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες που θα τον βοηθήσουν να μάθει πράγματα για τη δουλειά του και να ενημερωθεί), ξέρει ότι δεν τα ξέρει όλα. Aντιθέτως, ο Combs είχε μακρά εμπειρία του χώρου των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς πριν πάει στη Berkshire, οκτώ χρόνια πριν, έτρεχε ένα hedge fund (Castle Point Capital) που ειδικευόταν σε αυτές τις εταιρίες.
Από την έντυπη έκδοση