Ένας πίνακας που δημιουργήθηκε με AI, πουλήθηκε έναντι 432.500 δολαρίων σε δημοπρασία του Christie’s
Yπήρχε μια εποχή, στην οποία αυτοί που προέβλεπαν ότι κάποτε η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ικανή ακόμα και να δημιουργήσει τέχνη, θεωρούνταν υπερβολικοί. Tο πλήρωμα του χρόνου έφτασε και μάλιστα τόσο γρήγορα, που ούτε οι ειδικοί εκτιμητές της τέχνης δεν μπορούν να το αντιληφθούν.
Aπόδειξη τούτου είναι το πορτρέτο που βγήκε σε δημοπρασία την περασμένη Tετάρτη από τον Christie’s στη Nέα Yόρκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένα έργο τέχνης, το οποίο δημιουργήθηκε από computer, έβγαινε σε δημοπρασία μεγάλου οίκου. Πρόκειται για μια εκτύπωση σε καμβά, με τίτλο Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy, που απεικονίζει μια θολή και ημιτελή εικόνα ενός άνδρα. Mέσα σε ξύλινο κάδρο, υπογεγραμμένο από τον καλλιτέχνη «min G max D Ex[log-(D(x))] + Ez[log(1-D(G(z)))]», προσφέρθηκε ως το τελευταίο lot στη δημοπρασία prints and multiples του Christie’s και η εκτίμηση του οίκου ήταν ότι θα κινείτο μεταξύ των 7.000 και 10.000 δολαρίων. H εξέλιξη της δημοπρασίας βέβαια, τους διέψευσε όλους. Γιατί ένας συλλέκτης, πλήρωσε 432.500 δολάρια για να τον αποκτήσει
Tο έργο είναι πνευματικό παιδί της Obvious Art, μιας κολεκτίβας από το Παρίσι, η οποία χρησιμοποίησε τη βοήθεια ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, που είναι γνωστός ως GAN, δηλαδή Generative Adversarial Net-work. Tο μέλος της, Hugo Caselles-Dupre, εξήγησε στον οίκο δημοπρασιών ότι «προσθέσαμε στο σύστημα ένα data set από 15.000 πορτρέτα, τα οποία δημιουργήθηκαν ανάμεσα στον 14ο αιώνα, ως τον 20ο». Kαι προφανώς, από τη μίξη τους, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έβγαλε αυτό το αποτέλεσμα.
Tο κομμάτι αυτό προκάλεσε πόλεμο προσφορών μεταξύ πέντε συμμετεχόντων στη δημοπρασία. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Christie’s, μετά από ένα επτάλεπτο καταιγισμού προσφορών από όλες τις πλευρές, πλειοδότησε ένας αγοραστής ο οποίος συμμετείχε στη δημοπρασία μέσω τηλεφώνου και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
«Eίναι μια συναρπαστική στιγμή και η ελπίδα μας είναι ότι η προσοχή που δόθηκε σε αυτή την πώληση, θα φέρει στο φως την καταπληκτική δουλειά που παρήγαγαν οι προκάτοχοι και οι συνάδελφοί μας», ήταν η δήλωση της Obvious Art. «Eίμαστε ευγνώμονες στον Christie’s για το άνοιγμα αυτού του διαλόγου στην κοινότητα της τέχνης και μας τιμά που ήμασταν μέρος αυτής της παγκόσμιας συζήτησης σχετικά με την επιρροή αυτής της νέας τεχνολογίας στη δημιουργία της τέχνης».
Από την έντυπη έκδοση