Το τελευταίο διάστημα, στα θησαυροφυλάκια των περισσότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, επικρατεί κινητικότητα. Τα φορτία με τις νέες παραλαβές χρυσού, διαδέχονται το ένα το άλλο. Γεγονός που εξηγείται από το ότι οι κεντρικές τράπεζες δαπάνησαν, στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανηθεί από το 2015, στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν χρυσό αξίας 5,8 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συνολικά 148,4 τόνους χρυσού. Η άνοδος σε σχέση τον χρυσό που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ανέρχεται στο 22%.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Μια εξήγηση είναι το δολάριο και οι κλυδωνισμοί των αγορών –που ανακάμπτουν, βέβαια, τις τελευταίες ημέρες- καθώς και το γεγονός ότι ο χρυσός είναι η πιο σταθερή και σίγουρη επένδυση. «Ο χρυσός αποτελεί μια καλή αντιστάθμιση έναντι του αμερικανικού δολαρίου» εξήγησε σχετικά αναλυτής του WGC.
Λόγω και της… μανίας αγοράς χρυσού από τις τράπεζες, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά περίπου 4% το τρίτο τρίμηνο, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 1.200 δολαρίων ανά ουγκιά. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017. Έκτοτε, ο χρυσός έχει ανακάμψει και διαπραγματεύεται στα 1.223 δολάρια ανά ουγκιά.
Από την έντυπη έκδοση