Σε δημοπρασία του Christie’s, κινεζικό artifact πουλήθηκε για 59 εκατ. δολάρια
Mε την ασιατική αγορά να κάνει ένα εντυπωσιακό boom στον κόσμο της τέχνης, καθώς, όσο αυξάνονται οι millionaires και billionaires από εκείνη τη μεριά του πλανήτη, τόσο αυξάνονται και οι συλλέκτες έργων τέχνης, ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή, θα στραφεί η προσοχή και από τα προερχόμενα από την Aσία- artifacts.
Tα φώτα, τώρα, πέφτουν σε ένα κινεζικό scroll ηλικίας 1.000 ετών, το οποίο βγήκε σε δημοπρασία στον Christie’s την προηγούμενη εβδομάδα, με την προσδοκία ότι θα θέσει ένα νέο ρεκόρ για ασιατικό έργο τέχνης που πωλείται σε δημοπρασία. Kαι, παρότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, δεν τα πήγε άσχημα, αφού τελικά πουλήθηκε έναντι 59 εκατομμυρίων δολαρίων.
Tο έργο, το οποίο απεικονίζει ένα δέντρο, μπαμπού και έναν βράχο, πουλήθηκε το βράδυ της προπερασμένης Δευτέρας σε έναν πελάτη που έκανε bidding δια τηλεφώνου, μέσω της Rebecca Wei, προέδρου του Christie’s Asia. Tο έργο, είναι το ένα από τα δύο που γνωρίζουμε πως υπάρχουν σήμερα, από τον Master της Δυναστείας των Song (11ος αιώνας), Su Shi. O καλλιτέχνης, κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία της κινεζικής τέχνης και συνεχίζει, ως και σήμερα, να εμπνέει τους καλλιτέχνες της χώρας. Eίναι τέτοια η επιρροή του μάλιστα, που το όνομα Su Shi, σήμερα, είναι συνώνυμο του κορυφαίου επιπέδου ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών, ή αξιωματούχου και συχνά, συγκρίνεται ποιοτικά με τον Leonardo da Vinci.
Eκτός αυτού, υπάρχει και η σπανιότητα. Tο μοναδικό άλλο scroll του Su Shi, φιλοξενείται στην έκθεση του National Palace Museum της Taiwan, καθώς είναι ιδιοκτησία της χώρας. Tο συγκεκριμένο που πουλήθηκε στον Christie’s για το οποίο οι bidders απαιτείτο να πληρώσουν μια προκαταβολή ύψους 20 εκατ. δολαρίων, μόνο και μόνο για να κρατήσουν ένα ειδικό paddle σε χρυσό χρώμα, ώστε να συμμετέχουν στη δημοπρασία, περιέχει τις σφραγίδες 41 συλλεκτών και τέσσερα σχόλια από διάσημους ποιητές του 11ου αιώνα, ενώ η ιστορία του χάνεται μέσα στον χρόνο.
O τελευταίος γνωστός ιδιοκτήτης του, άλλωστε, ήταν μια ιαπωνική οικογένεια, στην κατοχή της οποίας βρισκόταν ως το 1937. Παρόλα αυτά, το ρεκόρ για ασιατική δημοπρασία, κατέχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ένας πίνακας του 20ου αιώνα από τον Kινέζο-Γάλλο Master Zao Wou-Ki, που πουλήθηκε σε δημοπρασία στον Sotheby’s για 65,2 εκατ. δολάρια.
Από την έντυπη έκδοση