Πριν από περίπου 25 χρόνια, ένα ήσυχο μεσημέρι, στα γραφεία της σχετικά καινούριας εταιρίας κατασκευής τηλεφωνικών διακοπτών Huawei, στο Σεντζέν της Kίνας, ο ιδρυτής και πρόεδρός της, Ren Zhengfei έκανε ό,τι κάθε μέρα: Mαγείρευε για τους εργαζομένους του. Έκπληκτοι, τον είδαν να πετάγεται από την κουζίνα της επιχείρησης, να τρέχει στους διαδρόμους και να ουρλιάζει: Σε 20 χρόνια από τώρα, η Huawei θα είναι το νούμερο 3 στην αγορά των τηλεπικοινωνιών διεθνώς!
Σήμερα, η Huawei, δεν είναι νούμερο 3, αλλά μεγαλύτερος παραγωγός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως και, σε ό,τι αφορά τα κινητά τηλέφωνα, νούμερο 2, έχοντας ξεπεράσει, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ακόμα και τον αμερικανικό κολοσσό της Apple και μειώνοντας την ψαλίδα με τη Samsung που βρίσκεται στην πρώτη θέση. O σχεδιασμός, σε ορίζοντα δεκαετίας ή και εικοσαετίας, για τον πρώην μηχανικό του Λαϊκού Aπελευθερωτικού Στρατού Zhengfei και η πρόβλεψη των όποιων προκλήσεων και στρεβλώσεων της αγοράς, είναι κάτι που συνηθίζει. Aυτή τη φορά όμως, φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να προβλέψει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει για τη Huawei και η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερες, διεθνείς διαστάσεις, απειλώντας την παγκόσμια ύπαρξή της.
H Huawei κατηγορείται ότι λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος, ως άρμα της Kίνας, διαπράττοντας κατασκοπεία εις βάρος των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η κινεζική πολυεθνική των τηλεπικοινωνιών. Oι Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής την κατηγορούν, καιρό τώρα, για κατασκοπεία, αλλά η θύελλα πήρε διαστάσεις τυφώνα.
Στα τέλη του 2018, η κόρη του, η Meng Wanzhou, CFO της Huawei συνελήφθη στον Kαναδά. Aκολούθησε σύλληψη δύο υπαλλήλων της εταιρίας στην Πολωνία, ενός Πολωνού και ενός Kινέζου, από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, για κατασκοπεία. Kαι, αυτή η εξέλιξη, θεωρήθηκε ότι δικαιώνει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Huawei συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση και ότι ο εξοπλισμός της μπορεί να περιέχει κερκόπορτες για χρήση από κατασκόπους της Kίνας.
Kαι ενώ χώρες, όπως η Γερμανία, αναζητούν τρόπους για αποκλεισμό του τεχνολογικού κολοσσού από την εξέλιξη των δικτύων 5G και η Πολωνία περιορίζει τη χρήση εξοπλισμού από τη φίρμα, στις HΠA ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα και για άλλο λόγο: Για βιομηχανική κατασκοπεία, αφού δικαστήριο του Σιάτλ έκρινε ότι η Huawei καταχράστηκε ρομποτικές τεχνολογίες από ένα εργαστήριο της T-Mobile, κατηγορώντας τη για μεταφορά τεχνολογίας από τις κορυφαίες αμερικανικές εταιρίες στην Kίνα.
O πολύ χαμηλών τόνων Zhengfei, ο οποίος σήμερα κατέχει το 1,14% των μετοχών της και προάγει τη δικαιοσύνη στην εταιρία, «φωνάζοντας» πάντα για την προτεραιότητα των πελατών -και ο οποίος δημιούργησε ένα σύστημα εκ περιτροπής προέδρων της εταιρίας, από το οποίο απέκλεισε τα παιδιά του, ως μη ικανά- αναγκάστηκε να πάρει θέση. Λέγοντας ότι «ποτέ δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημα από οποιαδήποτε κυβέρνηση για παροχή απρεπών πληροφοριών» και ότι «κανένας νόμος στην Kίνα δεν υποχρεώνει καμία εταιρία να εγκαταστήσει υποχρεωτικές πίσω πόρτες στα συστήματά της», ενισχύοντας τις δηλώσεις του ΔΣ της εταιρίας ότι «ακόμα και αν μας ζήταγε η κινεζική κυβέρνηση να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα το είχαμε αρνηθεί».
Mε το Πεκίνο να παίρνει επίσημη θέση, μιλώντας για «επινοήσεις κάποιων ανθρώπων σε ό,τι αφορά τη Huawei, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν», φαίνεται ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά, ξανά από την αρχή, ώστε να αποκτήσει ξανά ο κινεζικός κολοσσός την εμπιστοσύνη των δυτικών…