Ένα νέο δημοψήφισμα προβάλλει τώρα ως επιλογή στη Μεγάλη Βρετανία
“To be, or not to be?”, αναρωτιέται ο πρίγκηπας Άμλετ στο ομώνυμο σαιξπηρικό δράμα και, σήμερα, σχεδόν σύσσωμοι οι πολίτες στη χώρα που τον γέννησε, έχουν μετατρέψει το ερώτημα σε… “to Brexit, or not to Brexit”.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τώρα που ένα no deal Brexit, ένα διαζύγιο, δηλαδή, με την ΕΕ, χωρίς συμφωνία, προβάλλει ως πιθανότερη επιλογή, δεύτερες σκέψεις έχουν πέσει στο τραπέζι. Και αφορούν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη χώρα, με… υπαρξιακό ερώτημα: Όχι για τους όρους του Brexit, αλλά για το εάν θα αποχωρήσει, ή θα παραμείνει τελικά στην ΕΕ η Μεγάλη Βρετανία.
Η επιλογή ενός “people’s vote” (ψήφος του λαού), όπως αποκαλείται ένα δεύτερο δημοψήφισμα, δεν προβάλλεται πλέον αόριστα και σποραδικά, αλλά έρχεται ως αίτημα από εν ενεργεία πολιτικούς ηγέτες, επικεφαλής των ισχυρότερων επιχειρήσεων της χώρας και πρώην πρωθυπουργούς, όπως οι Tony Blair, Gordon Brown και John Major, από όλο το πολιτικό φάσμα.
Λίγο μετά από τη νίκη της Theresa May στην διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης -που της δίνει τον απαραίτητο «αέρα» να προχωρήσει ακόμα και σε «αντισυμβατικές» επιλογές- αυτά τα calls για ένα νέο δημοψήφισμα έχουν μεγαλύτερη… ισχύ. Χαρακτηριστική είναι η πίεση που ασκεί ο επιχειρηματικός κόσμος. Οι βιομηχανικοί leaders με τη μεγαλύτερη επιρροή, από τους χώρους του retail, των media, των τηλεπικοινωνιών κ.α. στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν πλέον ενωθεί, ζητώντας από τη May να προχωρήσει το “people’s vote”.
Σε επιστολή τους στη The Times, 130 executives αναφέρουν ότι “οι επιχειρήσεις στήριξαν τη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit, παρότι γνώριζαν ότι απείχε παρασάγκας από το τέλειο. Όμως, πλέον, δεν αποτελεί επιλογή… Καλούμε την πολιτική ηγεσία και των δύο κορυφαίων κομμάτων να υποστηρίξουν ένα People’s Vote”. Στην ίδια επιστολή, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι “ο μόνος βιώσιμος τρόπος είναι να ερωτηθεί ο κόσμος εάν θέλει ακόμα να εγκαταλείψει την ΕΕ. Με το ρολόι τώρα να χτυπά γρήγορα πριν αναγκαστούμε να παραιτηθούμε από οποιαδήποτε προσπάθεια, οι πολιτικοί δεν πρέπει να ξοδέψουν άλλο χρόνο σε φαντασίες”.
Για τη May, όπως έγραφε η “Deal”, τώρα που δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Βρυξελλών από το Κοινοβούλιο της Αγγλίας (432 ψήφοι κατά, έναντι 202 υπέρ), αλλά κέρδισε, έστω και οριακά την ψήφο εμπιστοσύνης (325 έναντι 306), ο χρόνος έχει τελειώσει. Μέχρι τη Δευτέρα, είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει ένα “Plan B” και, ακόμα και αν το κάνει, είναι μάλλον απίθανο οι Βρυξέλλες ακόμα και να το συζητήσουν. Έτσι, η προοπτική μιας εξόδου από την ΕΕ χωρίς την 21μηνη περίοδο “προσαρμογής”, φαίνεται πιο κοντά. Και σενάρια όπως ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μια επέκταση (διετής, ίσως) της ημερομηνίας “διαζυγίου”, ένα no deal Brexit, ή ένα No Brexit, φαντάζουν ισχυρότερα…
Από την Έντυπη Έκδοση