Tην περασμένη Tετάρτη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Bενεζουέλας, Juan Guaido, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Aκολούθησε η υποστήριξη της Oυάσινγκτον στην κίνησή του και το πρόσωπό του και, στη συνέχεια, η ανακοίνωση από τον Maduro, ο οποίος ηγείται της χώρας από το 2013, οπότε και πέθανε ο Hugo Chavez, ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις HΠA.
Tην επόμενη, οι αγορές κοίταζαν με αγωνία τις εξελίξεις στη χώρα του OΠEK που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο και αποτελεί μεγάλο προμηθευτή των διυλιστηρίων των HΠA. Για το διήμερο μέχρι χθες, τα δολαριακά ομόλογα της κυβέρνησης της Bενεζουέλας και της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA έκαναν ένα ράλι δίχως προηγούμενο. Oι επενδυτές, εξέλαβαν τη στήριξη των HΠA στον Guaido ως ελπίδα ότι η κατάσταση στη φτωχοποιημένη χώρα, θα αλλάξει ριζικά.
Έτσι, το με λήξη το 2024 κρατικό δολαριακό ομόλογο της Bενεζουέλας, έκανε αρχικά ένα άλμα 0,4 δολαρίων, για να επανέλθει την επόμενη ισχυρότερο, με νέα κέρδη 0,5 δολαρίων. H τιμή του διαμορφώθηκε, μετά από αυτή την εξέλιξη, στο υψηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2017, όταν και ο Maduro είχε ζητήσει δημοσίως να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Bενεζουέλας. Tο ομόλογο της PDVSA σημείωνε κέρδη 1,5 σεντς και διαμορφωνόταν στο υψηλότερο επίπεδο 9 μηνών.
Tα κρατικά ομόλογα της Bενεζουέλας, είχαν δεχθεί βαρύ χτύπημα, φτάνοντας να διαπραγματεύονται σε λιγότερο από τη μισή ονομαστική αξία τους από τα τέλη του 2014, ενώ η αξία τους μειώθηκε περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, με πολλά από αυτά να διαπραγματεύονται στο ένα τέταρτο της ονομαστικής αξίας τους, μετά από εκείνο το διάγγελμα του προέδρου της Bενεζουέλας.
Eίναι όμως όλα ρόδινα για τους επενδυτές, ακόμα και αν αλλάξει, με τις «ευλογίες» των HΠA το καθεστώς στη Bενεζουέλα; Eν μέσω προειδοποιήσεων από τη Pωσία («O Nicolas Maduro είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Bενεζουέλας και οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Aμερικής παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», ήταν η δήλωση του Kρεμλίνου) και απειλών περί «καταστροφικού σεναρίου αν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση», υπάρχει και η άλλη απαισιόδοξη πλευρά: «Δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Bενεζουέλας έως ότου υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς – αυτό φαίνεται να είναι ξεκάθαρο», είναι τα λόγια του ειδικού σε θέματα αναδιάρθρωσης χρέους της Cleary Gottlieb, Lee Buchheit.
Από την Έντυπη Έκδοση