Η κινεζική πετρελαϊκή PetroChina σχεδιάζει να εγκαταλείψει την κρατική PDVSA της Βενεζουέλας ως εταίρο σε σχεδιαζόμενο project μονάδας διύλισης πετρελαίου και παραγωγής πετροχημικών προϊόντων, έργο ύψους 10 δισ. δολαρίων στη νότια Κίνα, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος.
Η απόφαση της κινεζικής εταιρείας έρχεται να προστεθεί στις ήδη μεγάλες δυσκολίες της PDVSA, αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία στις 28 Ιανουαρίου, προκειμένου να επιταχύνουν την αποχώρηση από την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται πλέον ως πρόεδρος της Βενεζουέλας από σειρά χωρών της Δύσης.
Ωστόσο, η απόρριψη του κοινού project εκ μέρους της κινεζικής εταιρείας δεν αφορά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά ακολουθεί την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της PDVSA τα τελευταία χρόνια, ανέφεραν δύο από τις πηγές, στελέχη της China National Petroleum, μητρικής εταιρείας της PetroChina.
“Δεν θα υπάρξει ρόλος για την PDVSA ως εταίρου. Τουλάχιστον δεν βλέπουμε τη δυνατότητα αυτή στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της κατάστασης της Βενεζουέλας τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε μία από τις πηγές, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.
Η εξέλιξη αντανακλά την εξασθένιση των σχέσεων Βενεζουέλας – Κίνας, με την δεύτερη να έχει χορηγήσει δάνεια 50 δισ. δολ. στη χώρα της Νότιας Αμερικής με τη μορφή συμφωνιών “δανεισμός έναντι πετρελαίου”. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής αργού της Βενεζουέλας στην Ασία, με 16,63 εκατομμύρια τόνους ή περίπου 332.000 βαρέλια ημερησίως το 2018.
Η σχέση άρχισε να “ξεθωριάζει” το 2015, όταν η Βενεζουέλα ζήτησε αλλαγή των όρων αποπληρωμής του χρέους της για να εξομαλύνει τις επιπτώσεις της πτώσης της παραγωγής και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.
Η PDVSA ήταν αρχικά εταίρος μετοχικού κεφαλαίου κατά 40% στο project διύλισης, στην πόλη Jieyang στη νότια επαρχία Guangdong. Η PetroChina και η PDVSA είχαν λάβει περιβαλλοντική έγκριση για το έργο το 2011.
Τα αρχικά σχέδια ήταν το διυλιστήριο να επεξεργάζεται 400.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, αποκλειστικά από τη Βενεζουέλα. Τα σχέδια έχουν πλέον επικεντρωθεί στην παραγωγή πετροχημικών. Το εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2021.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, το διυλιστήριο δεν θα περιορίζεται σε επεξεργασία πετρελαίου αποκλειστικά από τη Βενεζουέλας, αλλά θα μπορούσε να επεξεργαστεί και άλλους “βαρείς” ακατέργαστους τύπου αργού, από παραγωγούς όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, δήλωσε έτερος αξιωματούχος της PetroChina.