Την απόρριψη του αγωγού αερίου «Nord Stream ΙΙ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την αυριανή συζήτηση, ζητούν οι ΗΠΑ, με άρθρο των πρεσβευτών τους στην Γερμανία, στην Δανία και στην Ε.Ε. στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle.
«Η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο θέτει την Ευρώπη και συνολικά την Δύση σε κίνδυνο – και μας καθιστά όλους πιο ανασφαλείς. Ο «Nord Stream II» θα αυξήσει περαιτέρω την προδιάθεση της Ευρώπης για ρωσικούς εκβιασμούς στον ενεργειακό τομέα», γράφουν στο άρθρο τους ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, η πρέσβης στην Κοπεγχάγη Κάρλα Σαντς και ο πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκόρντον Σόντλαντ και τονίζουν ότι ο «Nord Stream II» δεν θα μεταφέρει απλώς ρωσικό αέριο, αλλά θα διευρύνει την δύναμη και την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω της Ανατολικής Θάλασσας.
«O αγωγός θα δώσει στην Μόσχα την δυνατότητα να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την ακεραιότητα και την σταθερότητα της Ουκρανίας», αναφέρουν οι αμερικανοί διπλωμάτες και προσθέτουν ότι η Ευρώπη θα πληρώνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια στην Ρωσία, χρηματοδοτώντας εμμέσως την ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Συρία, ενώ θα χρηματοδοτήσει «τα τρολλ του διαδικτύου, τα οποία βάλλουν εναντίον δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», γράφουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από γαλλικούς κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, αρνητικά αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο στο θέμα και η Γαλλία, μαζί με τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, που θεωρούν τον αγωγό απειλή για την ασφάλειά τους. «Δεν θέλουμε να ενισχύσουμε την εξάρτησή μας από την Ρωσία και με αυτόν τον τρόπο να ζημιώσουμε τα συμφέροντα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πολωνία και η Σλοβακία», δήλωσαν γάλλοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα. Επιπλέον, η Ουκρανία θεωρεί ότι εάν προχωρήσει το εγχείρημα, η ίδια θα απωλέσει τον ρόλο της χώρας – τράνζιτ για την μεταφορά ενέργειας προς την Ε.Ε.
Από την πλευρά της η Γερμανία, η οποία στηρίζει το σχέδιο, αναζητεί συμμάχους στην προσπάθειά της να εμποδίσει αλλαγή των οδηγιών της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο και μέχρι τώρα υπολόγιζε στην στήριξη της Γαλλίας. Τώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα πρέπει είτε να βρει άλλους συμμάχους είτε να αναθεωρήσει τα δικά της σχέδια.