O Masayoshi Son, δεν είναι «απλά» ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Με περιουσία που εκτιμάται στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια, ο ιδρυτής της SoftBank και νούμερο 39 της λίστας του Forbes, είναι κάτοχος ενός ρεκόρ και, κατά πώς φαίνεται, επιχειρεί να γίνει κάτοχος ενός άλλου.
Μέχρι σήμερα, ήταν ο άνθρωπος που έχασε τα περισσότερα λεφτά στην παγκόσμια ιστορία. Με απώλειες περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διάρκεια του dot com crash, το 2000, όλοι πίστευαν ότι ο Masayoshi Son ήταν τελειωμένος. Και ότι θα εξελισσόταν σε έναν μισάνθρωπο, που θα κατηγορούσε την ατυχία του για την καταστροφή του.
Όμως η ιστορία δεν εξελίχθηκε ακριβώς έτσι για τον κορεατικής καταγωγής Ιάπωνα. Στρώθηκε στη δουλειά, έκανε νέες επενδύσεις και, ό,τι έχασε (ή σχεδόν έτσι) το ξανακέρδισε. Σήμερα, είναι πάλι ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου, ένας από τους επιχειρηματίες με το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό έργο στον πλανήτη και διεκδικεί ένα θετικό ρεκόρ: Αυτό των περισσότερων κερδών, μέσα σε λίγες ώρες. Για την ακρίβεια, ο Masayoshi Son έβαλε, προχθές, στην τσέπη του, 3 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της ξαφνικής ανόδου της μετοχής της SoftBank στο ιαπωνικό χρηματιστήριο. Ακόμα και αν δεν πάρει την… πρωτιά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν τα κατάφερε καλά.
Ο Masayoshi Son ίδρυσε και διοικεί ως σήμερα τη SoftBank, μια επενδυτική φίρμα και μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας, με 81 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη κατ’ έτος (στοιχεία 2017). Η Softbank επένδυσε 35 δισ. δολάρια σε 100 ξεχωριστά deals το 2017, ανάμεσα στα οποία η επένδυση στην εταιρία ενοικιάσεων γραφείων WeWork και τη γνωστή παγκοσμίως Uber. Και, ήταν μόλις Δεκέμβριος του 2016, όταν, σε ένα σημειολογικά σημαντικό μέρος, στον Trump Tower, ο Son υποσχόταν ότι η SoftBank θα ηγούταν ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 50 δισεκατομμυρίων σε αμερικανικές εταιρίες, που θα δημιουργούσε 50.000 θέσεις εργασίας. Έτσι, όχι άδικα, οι επενδυτές στο Vision Fund του Son, είναι μεταξύ άλλων οι Apple, η Qualcomm, η Foxconn και η μητρική εταιρία του δισεκατομμυριούχου Larry Ellison, όλοι Αμερικανοί.
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η πατρίδα του, του… επέστρεψε πολλά από αυτά που έχει επενδύσει. Η μετοχή της εισηγμένης στο Τόκυο Soft-Bank Group, του χάρισε περίπου 346,81 δισεκατομμύρια yen (3,15 δισ. δολάρια). Τα τεράστια κέρδη ήρθαν μετά από ένα θεαματικό άλμα των μετοχών της SoftBank Group κατά 17%, την Πέμπτη, αφότου ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της εταιρίας, στην ιστορία της, μια μέρα νωρίτερα. Και αυτό, άρεσε στους επενδυτές που έτρεξαν να αγοράσουν.
Ο Son, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2018, κατείχε 231,205,000 μετοχές της ιαπωνικής εταιρίας. Αν αυτό το νούμερο ισχύει ακόμα, τότε αυτό σημαίνει ότι η κίνηση των μετοχών της Πέμπτης, τον έκανε πλούσιο κατά 3,15 δισ. δολάρια, με τον ίδιο τρόπο που κάποτε τον είχε… φτωχύνει. Βέβαια τώρα, ο Ιάπωνας μεγιστάνας ξέρει καλά πώς παίζεται το παιχνίδι. Πριν από την «έκρηξη» της Πέμπτης, η Softbank Group είχε ανακοινώσει ένα «τεράστιο» πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, φροντίζοντας να επικοινωνήσει το γεγονός ότι θα επανακτούσε 112 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 600 δισ. γιεν (περίπου 5,46 δισ. δολαρίων) στο επόμενο 11μηνο, ή περίπου 10,3% του συνόλου των μετοχών της. Και αυτό, λίγο μετά από την ανακοίνωση -και πάλι από την εταιρία- αύξησης μεγαλύτερης του 50% στα καθαρά της έσοδα για τα πρώτα τρία τετράμηνα του δημοσιονομικού έτους.
Από την Έντυπη Έκδοση