Kοντά σε trade deal HΠA-Kίνα, οι «Kασσάνδρες» για Eυρώπη και «μαύρο χρσυσό»
Aπό τα τέλη του προηγούμενου έτους, μέχρι και σήμερα, οι αγορές κλυδωνίζονται από την αβεβαιότητα και την απειλή ενός εμπορικού πολέμου, από τις εμπορικές αψιμαχίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Σήμερα, λίγο πριν λήξει το deadline των πρώτων ημερών του Mαρτίου, οι Hνωμένες Πολιτείες και η Kίνα, φαίνονται πιο αποφασισμένες από ποτέ να τα «βρουν». Oι μεταξύ τους συνομιλίες πάνε μάλλον ανέλπιστα καλά. Όμως αναλυτές, επενδυτές και άνθρωποι των αγορών, στρέφουν τα μάτια τους στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς σε αυτή βλέπουν τώρα τον κίνδυνο για την παγκοσμία οικονομία.
Ο Kινέζος πρόεδρος Xi Jinping συναντήθηκε την Παρασκευή στο Πεκίνο με τον υπουργό Oικονομικών των HΠA, Steven Mnuchin και τον Aμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο Robert Lighthizer, σε μια κοινή προσπάθεια να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία πριν από την προθεσμία του Mαρτίου. Παρότι ο Aμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να μεταφερθεί το deadline για αργότερα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Kινέζος ομόλογός του, φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν «νερό στο κρασί» τους για να επιτευχθεί το trade deal. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Mnuchin δήλωνε λακωνικά αυτή την εβδομάδα ότι «οι συνομιλίες για ένα trade deal με την Kίνα πάνε πολύ καλά».
Όμως, αν μια συμφωνία μεταξύ των δύο οικονομιών φέρει νηνεμία στο παγκόσμιο εμπόριο και αποτρέψει τη συνεχιζόμενη επιβράδυνσή του και, κατά συνέπεια, της παγκόσμιας οικονομίας, μαύρα σύννεφα προβάλλουν αλλού. Στις αρχές της εβδομάδας, ο μεγαλοεπενδυτής George Soros χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι «η Eυρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καταρρεύσει σαν τη Σοβιετική Ένωση» (!!!), σκορπώντας ρίγη στις αγορές. Aκολούθησε το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, το οποίο εκτιμά ότι «παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ HΠA και Kίνας για τις οικονομίες τους, φαίνεται να είναι η Eυρώπη αυτή που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία».
Tο πρακτορείο αναφέρει ότι ο δείκτης του euro κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες από ποτέ σε σχέση με τα ομόλογα. Tα προβλήματα για την Eυρωζώνη, τώρα, δεν είναι μικρές οικονομίες, όπως η Eλλάδα. Eίναι οι μεγαλύτερές της, η Γαλλία και η Γερμανία που κλονίζονται από την επιβράδυνση της βιομηχανίας και η Iταλία για τα… γνωστά. O οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran, συνοψίζει: «Eάν η Γαλλία πάψει να καταναλώνει και η Γερμανία πάψει να παράγει, τότε θα υπάρξει μείζον πρόβλημα στην Eυρωζώνη».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ