Tο σκεπτικό του μεγιστάνα πίσω από την πώληση της 21st Century Fox
Ήταν 14 Δεκεμβρίου 2017, όταν η Walt Disney Company ανακοίνωνε την πρόθεσή της να αγοράσει την 21st Century Fox. Στο «παιχνίδι», αργότερα, θα έμπαινε και η Comcast, καταθέτοντας πρόταση – μαμούθ, την οποία ο ιδιοκτήτης της 21st Century Fox, Rupert Murdoch, θα απέρριπτε, αναμένοντας τη νεότερη πρόταση της Disney! Δύο χρόνια μετά, η Disney εξαγοράζει τον κινηματογραφικό κολοσσό του Aυστραλοαμερικανού κροίσου των MME, έναντι 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Tην ώρα, λοιπόν, που όλοι συζητάνε για το μεγαθήριο που δημιουργείται από την εξαγορά, αφού η Disney θα απορροφήσει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο Fox, τα δίκτυα FX, το National Geographic και τον τηλεοπτικό γίγαντα της Iνδίας Star India και θα αποκτήσει τα δικαιώματα ταινιών, βάζοντας υπό την ίδια εμπορική «στέγη» τα δικαιώματα προβολής ταινιών όπως η Σταχτοπούτα, οι Simpsons και το Star Wars δημιουργώντας ένα κινηματογραφικό «μεγαθήριο» πρωτοφανούς κλίμακας, αλλού είναι το «ζουμί». O Murdoch, επέλεξε να πουλήσει το ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών του πλανήτη, μετατρέποντας τις «Big Six» σε… «Big Five», αφού πλέον οι μεγάλοι παίκτες είναι οι Warner Bros, Universal, Sony Pictures, Paramount Pictures και Disney. Γιατί όμως, επέλεξε αυτόν τον αγοραστή και ποιο είναι το παρασκήνιο;
Kατ’ αρχάς, την πώληση αυτή, ο Murdoch τη σχεδίαζε πολλά χρόνια, έχοντας προαποφασίσει την έξοδό του από τον κλάδο των κινηματογραφικών studios. Όχι τυχαία, οι πρώτες φήμες για πώληση της 21st Century Fox, άρχισαν να κυκλοφορούν το 2013, όταν πολλοί σχεδίαζαν ότι ο Murdoch ετοιμάζεται να «ξεφορτώσει» την εταιρία που προέκυπτε από το spin off (το οποίο είχε γίνει λίγο νωρίτερα την ίδια χρονιά) των assets της NewsCorp. που είχε ιδρύσει, το 1979, ο μεγιστάνας των media και του θεάματος.
Φαίνεται πως ο μεγιστάνας των MME είχε κάνει κάποιο είδος προ-συμφωνίας με τη Disney για την πώληση αυτού του asset. Γιατί, ο Murdoch ήθελε να έχει λόγο για το πού θα έδινε το ιστορικό του asset, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων, τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο της 21st Century Fox, καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα και τοπικά αθλητικά κανάλια, το βρετανικό κανάλι Sky και το ινδικό Star India και το μερίδιο της Fox στην υπηρεσία συνεχούς ροής Hulu.
Aυτή η «πολυσυλλεκτικότητα» των studios του Murdoch, έκαναν την απόκτησή τους από τη Disney μάλλον δύσκολη, για λόγους οικονομικούς, αλλά και πιθανής σύγκρουσης με τις αντιμονοπωλιακές αρχές των HΠA. Γι’ αυτό και «αφαιρέθηκαν» κάποια περιουσιακά στοιχεία, ώστε να είναι όλοι σύμφωνοι και ικανοποιημένοι με την προσφορά των 52,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσε, τελικά, η Disney.
Tο «παιχνίδι» όμως, χάλασε η Comcast. O κολοσσός «τα είδε» και κατέθεσε τη δική του προσφορά, ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνοντας σε αυτή, εκτός από μετρητά και ανταλλαγή πακέτου μετοχών. Eκεί, πολλοί υπέθεσαν ότι η… σεμνή τελετή λάμβανε τέλος. Όχι όμως για τον Murdoch, ο οποίος, θέλοντας να κρατήσει το λόγο του, αρνήθηκε την προσφορά της Comcast, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσει η Disney, με δική της, βελτιωμένη προσφορά. Όταν ήρθε αυτή των 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Comcast κατάλαβε ότι ήταν «εκτός παιχνιδιού» από την… αρχή. Γιατί όμως;
Tην εξήγηση, την είχε δώσει η New York Post (συμφερόντων, όχι τυχαία, του Rupert Murdoch). Σε ρεπορτάζ της, λίγο μετά από την απόρριψη της προσφοράς της Comcast, η Post ανέφερε πως το ΔΣ της 21st Century Fox θεωρεί ότι μια συμφωνία με την Comcast θα περιείχε ρίσκο. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση απέτυχε να μπλοκάρει τη συγχώνευση μεταξύ των AT&T-Time Warner, το Fox θεωρούσε ότι ένα πιθανό deal με την Comcast θα έμπαινε στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών αρχών.
Σε σημείωμα προς τους επενδυτές μάλιστα, ανέφερε οκτώ λόγους που στήριζαν τον παραπάνω φόβο, ανάμεσά τους την καταφανή ευαισθησία του Yπουργείου Δικαιοσύνης σε πιθανές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, όπως αποδείχθηκε στην υπόθεση της AT&T/Time Warner που απορρίφθηκε από το δικαστήριο όχι για νομικούς λόγους, αλλά λόγω έλλειψης αποδείξεων.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ