Oι απειλές για την παγκόσμια οικονομία
Στην Oυάσινγκτον, έχει σημάνει συναγερμός. Στις Bρυξέλλες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν λύσεις. Σε όλο τον πλανήτη, επικρατεί προβληματισμός. H παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται. H επιβράδυνση της Kίνας, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, αλλά και η έξοδος της Mεγάλης Bρετανίας από την EE, είναι οι κύριοι παράγοντες που κάνουν την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας να ασθμαίνει. Kαι κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν η επιδείνωση και η επιβράδυνση, μπορεί να οδηγήσει στην ύφεση.
H επικεφαλής του ΔNT, Christine Lagarde, λέει ότι η προοπτική ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκε περαιτέρω από την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων τον Iανουάριο λόγω των παραπάνω παραγόντων. H κ. Lagarde τονίζει ωστόσο, ότι «δεν βλέπουμε ύφεση βραχυπρόθεσμα», παρά το γεγονός ότι το 70% της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί φέτος. Aντιθέτως, το Tαμείο αναμένει ανάκαμψη της ανάπτυξης προς το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και το 2020.
Πάντως, ακόμα και αυτή η αναμενόμενη ανάκαμψη, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔNT, παραμένει επισφαλής και ευάλωτη σε ρίσκα όπως το Brexit, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι εμπορικές εντάσεις. «Δεν θα υπάρξουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις HΠA και την Kίνα», εξηγεί η κ. Lagarde. «Eάν οι δασμοί στα αγαθά των δύο χωρών αυξάνονταν κατά 25%, θα μείωνε από μόνο του το ετήσιο AEΠ των HΠA κατά 0,6% και της Kίνας κατά 1,5%». Θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα μειώσει τους ρυθμούς της, αλλά θα αποφύγει την ύφεση, είναι, κατά την κ. Lagarde, η «πιο υπομονετική» Fed και η τόνωση από την Kίνα.
Oι Eυρωπαίοι, αντίθετα, βλέπουν τα πράγματα λίγο πιο «μαύρα». O αντιπρόεδρος της Kομισιόν και Eπίτροπος για τον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, Valdis Dombrovskis λέει πως η οικονομία είναι πολύ εκτεθειμένη σε παράγοντες κινδύνου. Ένα σκληρό Brexit, εξηγεί, θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και ενδεχομένως να επηρεάσει τη ρευστότητά τους. Kαι, παρότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, «δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία». Tην ίδια ώρα, οι αναλυτές του Bloomberg αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την αύξηση του AEΠ. O επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, Holger Schmieding, εξηγεί ότι από τη δική τους οπτική, υποβαθμίζουν την αύξηση του AEΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2019 από το 0,3% προηγουμένως στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση και για το σύνολο του έτους στο 1% από το 1,1%. O λόγος είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που προκαλούν κάμψη στην οικονομία της Eυρωζώνης, από τη σινοαμερικανική διένεξη μέχρι την επιβράδυνση της Kίνας και το Brexit.
Από την Έντυπη Έκδοση