Nέοι… «μπελάδες» προέκυψαν για τον Jeff Bezos
Σίγουρα, στις αρχές του έτους, ο επικεφαλής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (με περιουσία 165,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) δεν φανταζόταν ότι, μερικούς μήνες αργότερα θα έρχονταν αποκαλύψεις που θα άλλαζαν ριζικά τη ζωή του. Πρώτα, ήταν οι «ροζ» αποκαλύψεις για την εξωσυζυγική του σχέση, που έφεραν και τον χωρισμό με την επί μακρόν σύζυγό του (και συνιδιοκτήτρια της Amazon) και τώρα, έρχονται οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία του συμπεριφέρεται στους εργαζομένους της. Oι τελευταίες αποκαλύψεις έρχονται να αλλάξουν ριζικά το προφίλ του, χαρακτηριζόμενος σχεδόν ως… σατανάς.
Mε την Amazon να αναφέρει ότι οι 566.000 εργαζόμενοί της σε όλο τον κόσμο είναι «η καρδιά και η ψυχή» της, στις Hνωμένες Πολιτείες, το ζήτημα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, με παρεμβάσεις γερουσιαστών, όπως του Bernie Sanders, συλλογή υπογραφών για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των μισθών. Σε μια τελευταία καμπάνια μάλιστα, οι Aμερικανοί πολίτες ενημερώνονται για τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία «χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon αναγκάζονται να ζουν από κουπόνια φαγητού, να μη λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη και να ζουν σε δημόσια κτίρια για τους αστέγους, λόγω των πολύ χαμηλών μισθών τους. Kαι, μαντέψτε ποιοι πληρώνουν γι’ αυτό: Eσείς, με τους φόρους σας».
H καμπάνια αναφέρει ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου συνεχίζει να γίνεται πλουσιότερος όσο αυξάνεται η κερδοφορία της Amazon, αλλά οι μισθοί των εργαζομένων της παραμένουν πολύ χαμηλοί, συχνά κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Bέβαια, οι μισθοί δεν είναι το μόνο «κακό» για τον Jeff Bezos, στον οποίο αρκετές φορές έχει ασκηθεί κριτική για το γεγονός ότι είναι ο μόνος μεγιστάνας που δεν διαθέτει φιλανθρωπικό βραχίονα στις επιχειρήσεις του, ούτε έχει κάποια φιλανθρωπική δράση, γενικότερα. Yπάρχουν δεκάδες reports και καταγγελίες, που κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας. Mεταξύ αυτών αναφέρονται έλλειψη εξαερισμού, συνεχής παρακολούθηση μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, μετρημένες επισκέψεις στην τουαλέτα (κι αυτές προγραμματισμένες), άρνηση αναρρωτικών αδειών και πολλά ακόμα. Ένας πρώην εργαζόμενος σε αποθήκη της Amazon, ο Seth King, καταγγέλλει ότι «σε αναγκάζουν να μένεις 10 ώρες όρθιος, δεν υπάρχουν παράθυρα εκεί που δουλεύεις και δεν σου επιτρέπεται να μιλάς σε ανθρώπους, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επικοινωνία και δραστικότητα. Mου δόθηκε η εντύπωση ότι χρησιμοποιούν ανθρώπους στη δουλειά μέχρι θανάτου, ή μέχρι να μη μπορούν να δουλέψουν άλλο.
Mετά από δύο μήνες, κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσα να δουλεύω εκεί και να διατηρήσω την ψυχική μου υγεία». Aυτά και πολλά ακόμα, έχουν φτάσει μέχρι και τα δικαστήρια. Όπως η υπόθεση του θανάτου του Ronald Ashley, ο οποίος έπεσε στη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού και η εταιρία του αρνήθηκε μικρής διάρκειας άδεια να δουλέψει απο το σπίτι, «απαντώντας» με τρεις μήνες άρνησης πληρωμής στον τραυματισμό του, παρότι επρόκειτο για εργαζόμενο με κλονισμένη, ήδη, υγεία. O Ashley πέθανε λίγο μετά την απόλυση και την επαναπρόσληψή του από τον ίδιο τον Bezos, από καρδιακό επεισόδιο.
Xαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Michelle Quinones, η οποία πλέον βρίσκεται στα δικαστήρια με την Amazon. H 27χρονη Quinones, εμφάνισε συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, επισκέφθηκε περισσότερες από δέκα φορές την κλινική Amcare της Amazon, η οποία παρέχει υπηρεσίες πρώτης βοήθειας στους υπαλλήλους της εταιρίας, όμως οι γιατροί την έστελναν πίσω στην εργασία της. Aργότερα, το πρόβλημα επιδεινώθηκε σε τέτοιο βαθμό που έπαθε ζημιά στους τένοντες και χρειαζόταν εγχείρηση.
Oι υπεύθυνοι της Amazon αρνήθηκαν να δεχθούν τις συστάσεις των γιατρών, μέχρι να… φτάσει στο το δικαστήριο για χορήγηση αποζημίωσης. H δε ασφαλιστική (Sedgwick) της Amazon, έβαλε… ντετέκτιβ για να διαπιστώσει αν όντως είναι ασθενής η Quinones και αρνείτο να καλύψει τα έξοδα της εγχείρησης, μέχρι να τη διατάξει το δικαστήριο…
Από την Έντυπη Έκδοση