Στις χώρες που εξαιρούνταν ήταν και η Ελλάδα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι όλα τα κράτη τα οποία εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν πρέπει να τερματίσουν τις αγορές τους πολύ σύντομα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε πηγή που έχει ενημερωθεί σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η πληροφορία πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να τερματίσει τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις της πυροδότησε την αύξηση κατά περίπου 3% των τιμών του αργού στις αγορές.
Η πηγή του Ρόιτερς επιβεβαίωσε την πληροφορία στην οποία αναφέρθηκε πρώτος αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, σύμφωνα με τον οποίο θα τερματιστεί η ισχύς των εξαιρέσεων που παραχωρήθηκαν σε χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε στην ομάδα των συμβούλων του για θέματα εθνικής ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες ότι θέλει οι εξαιρέσεις να τερματιστούν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, ανέλαβε να χειριστεί το ζήτημα.
Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις που στοχοθετούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αφού ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραχώρησε σε οκτώ από τους κυριότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου προσωρινές απαλλαγές από τις κυρώσεις, που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να αγοράζουν πιο περιορισμένες ποσότητες για έξι μήνες.
Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Όμως σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να ανακοινώσει πως από τη 2α Μαΐου δεν θα παραχωρείται πλέον εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις σε «οποιαδήποτε χώρα» εισάγει ιρανικό αργό, αποκάλυψε ο αρθρογράφος της Ουάσινγκτον Πόουστ, επικαλούμενος δύο στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα οποία δεν κατονόμασε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι ο στόχος είναι οι εξαγωγές αργού του Ιράν να εκμηδενιστούν «το συντομότερο δυνατόν».
Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αργού και συμπυκνώματος από το Ιράν είναι η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Νότια Κορέα.
πηγή: ΑΠΕ