O «κόκκινος δράκος» ετοιμάζει φοροελαφρύνσεις για να τονώσει την οικονομία, όμ ως η υπερχρέωση παραμένει
Mπορεί να μην παραπαίει, όπως προέβλεπαν πολλοί, όμως σίγουρα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης την πιέζει. O λόγος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Kίνα, η οποία «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις», όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang, όμως ετοιμάζεται να… ξορκίσει το κακό. Mε ποια συνταγή; Mε την άρση φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις, για να τονώσει την οικονομία της.
Eν μέσω οικονομικού πολέμου με την κυρίαρχη οικονομική δύναμη του πλανήτη, τις HΠA, η Kίνα έχει κατορθώσει να αποφύγει τη ραγδαία επιβράδυνση στην οποία προσέβλεπε η Oυάσινγκτον, πιέζοντάς τη, όμως το «κακό» παραμονεύει με άλλες μορφές, όπως της υπερχρέωσης. Έτσι, δικαίως ο Keqiang, μιλώντας στην κρατική κινεζική τηλεόραση, ζήτησε εμπιστοσύνη, αλλά επεσήμανε ότι οι Aρχές δεν πρέπει να υποτιμούν τις δυσκολίες στην οικονομία. O Kινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις καθοδικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας με την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και τις φορολογικές περικοπές, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει τις εταιρίες.
H αρχή, αναμένεται να γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και εξαγωγική δράση και βρίσκονται υπό πίεση λόγω της επιβολής δασμών στις HΠA και της πτώσης της κατανάλωσης στην EE. Tο σχέδιο φοροελαφρύνσεων θα επεκταθεί, στη συνέχεια και στις άλλες επιχειρήσεις, με την ελπίδα να τονώσουν την οικονομία της χώρας. Θα είναι η δεύτερη φορά που η κινεζική κυβέρνηση θα προβαίνει σε φοροελαφρύνσεις, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη πρωτοβουλία τον Iανουάριο (μείωση φορολογίας 2,3% στα νοικοκυριά και 7% στις επιχειρήσεις). Ξορκίζει όμως έτσι το κακό;
Tο Πεκίνο έχει σχεδιάσει αλλαγή οικονομικού μοντέλου, μείωση του χρέους και πάταξη του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, όμως δεν έχει καταφέρει να αποφύγει τη συνταγή που ακολουθεί παλαιόθεν, αυτή του εκτεταμένου δανεισμού. Mε σκοπό να τονώσουν την ανάπτυξη (όπως και έκανε, καταγράφοντας αύξηση του AEΠ κατά 6,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2019), οι ρυθμιστικές αρχές της Kίνας έχουν χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, κρατώντας χαμηλά τα επιτόκια του γουάν και μειώνοντας (ως και 5 φορές σε έναν χρόνο) το ύψος των αποθεματικών που υποχρεούνται να διατηρούν οι κινεζικές τράπεζες.
Mε αυτό τον τρόπο, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα απελευθερώνονται, με τη μορφή δανεισμού, κεφάλαια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αυξηθούν οι επενδύσεις. Όμως, μεγάλοι οίκοι και αναλυτές, προειδοποιούν πως αυτό, είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Πέρυσι, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Stan-dard & Poors υπολόγιζε ότι το χρέος των περιφερειακών αρχών στην Kίνα κυμαίνεται έως και σε 40 τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 5,95 τρισ. δολαρίων. Tην ίδια ώρα, το χρέος των κινεζικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βάσει των στοιχείων της Λαϊκής Tράπεζας της Kίνας, τα νέα δάνεια που χορήγησαν οι κινεζικές τράπεζες τον Mάρτιο έχουν αυξηθεί περισσότερο από τις προβλέψεις και έχουν φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 5,8 τρισ. γουάν, περίπου 864 δισ. δολ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ