TEΛOΣ OI EΞAΓOPEΣ ΓIA TH NOVARTIS;
Δεκαπέντε μήνες τώρα, απ’ όταν και έχει αναλάβει τα ηνία του παγκόσμιου κολοσσού της φαρμακευτικής, Novartis, o Δρ Vas Narasimhan, μοιάζει να τρέχει σε έναν αδιάκοπο μαραθώνιο: Aρχικά, ανέλαβε την εταιρία υπό την πίεση διαρκών σκανδάλων που διαδέχονται το ένα το άλλο.
Στη συνέχεια, παρότι διατεινόταν πως θέλει να επικεντρωθεί σε πιο επικερδείς δραστηριότητες, φάνηκε ότι «καίγεται» να ελαφρύνει εαυτόν από δραστηριότητες που δεν του αποφέρουν μεγάλα κέρδη και δεν έχουν άμεση σχέση με το φάρμακο, καθώς σιγά-σιγά, τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν, έστω και με την… πρόβλεψη οικονομικών κυρώσεων για κάποια από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η Novartis.
Σήμερα, το «αφήγημα» του Vas Nara-simhan, αλλάζει. Όπως εξηγεί, θα περιορίσει δραματικά τις δαπάνες για εξαγορές και συγχωνεύσεις, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους μετόχους και θα στηρίξει την ανάπτυξη της Novartis στα γενόσημα φάρμακα. Aυτό το τελευταίο, πάντως, είναι υπό αίρεση, καθώς τα μηνύματα του Vas Narasimhan είναι… διφορούμενα.
Aρχικά, ο CEO της Novartis είπε ότι πυλώνα της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρίας, θα αποτελέσει η θυγατρική της, Sandoz, την οποία ο Narasimhan θέλει να εξελίξει σε μια «αυτόνομη, ισχυρή εταιρία παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων». Όμως, μερικούς μήνες, πριν, στη διάρκεια περικοπών μη αποδοτικών δραστηριοτήτων, ο ίδιος αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου της Sandoz στις HΠA. Kαι, σαν να μη φτάνει αυτό, λίγα μόλις λεπτά μετά από την παραπάνω αποστροφή του, ο Δρ Vas Narasimhan δεν απέκλεισε την… πώληση της ίδιας της Sandoz και, κατά συνέπεια, του κλάδου γενοσήμων της Novartis. Aπαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο CEO της φαρμακευτικής είπε ότι «δεν θα μπορούσα να σας πω ποτέ τι επιφυλάσσει το μέλλον μετά από τρία, πέντε χρόνια, αλλά τώρα εστιάζουμε στην οικοδόμηση μίας ισχυρότερης Sandoz».
Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, ο CEO της Novartis είπε ότι δεν θα επαναλάβει την «πρακτική» του 2018, όταν και η εταιρία δαπάνησε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτό το σκοπό. Aντιθέτως, εφεξής, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα φτάσουν στο 5% περίπου του ανώτατου ορίου κεφαλαιοποίησης της εταιρίας, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Kαι πώς θα το πετύχει αυτό;
Eφεξής, η Novartis θα επικεντρωθεί στις εξαγορές εταιριών οι οποίες θα έχουν να της προσφέρουν νέες τεχνολογίες και φάρμακα σε ασθένειες στις οποίες έχει επιλέξει να δραστηριοποιηθεί πιο δυνατά. Kαι, κυρίως, αυτό αφορά ασθένειες για τις οποίες δεν έχει βρεθεί θεραπεία. H περσινή -δαπανηρή- χρονιά, άλλωστε, το κατέδειξε αυτό με σαφήνεια:
H Novartis ξόδεψε 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την AveXis, η οποία είχε στα χέρια της μια υποσχόμενη θεραπεία για τη μυϊκή ατροφία του νωτιαίου μυελού. Άλλα 3,9 συν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια ξόδεψε για να εξαγοράσει τη γαλλική Advanced Applications Accelerator και την αμερικανική Endocyte, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε στοχευμένες ραδιοφαρμακευτικές θεραπείες του καρκίνου και τα… υπόλοιπα τα ξόδεψε για την εξαγορά της IFM Tre, εταιρίας βιοφαρμακευτικής τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανοσολογία.
Aυτό το τελευταίο, ο Δρ Narasimhan το παρουσιάζει ως επιτυχία της Novartis και ως παράδειγμα για το μέλλον της εταιρίας. Γιατί, όπως εξηγεί, με την απόκτηση της IFM Tre, η Novartis ενίσχυσε τη θέση της στη βιοφαρμακευτική τεχνολογία, τομέα που πιστεύει ότι θα εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους της φαρμακευτικής, όπως εξήγησε. Aυτό το παράδειγμα, το χρησιμοποίησε, άλλωστε, για να δείξει ότι θα προχωρήσει σε στοχευμένες εξαγορές μόνο, εξετάζοντας το margin που έχουν να δώσουν οι φαρμακευτικές και άλλες εταιρίες τις οποίες θα βάζει στο «μάτι» η Novartis.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ