Τον κύριο Jorg Asmussen, στην Ελλάδα τον ξέρουμε καλά. Κυρίως από τη θητεία του ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, την εποχή που η χώρα μας συνήθιζε να τον βλέπει να μας κουνά το δάχτυλο για τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και την μείωση των μισθών. Πιο… πρόσφατα, τον ξέρουμε ως μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σήμερα, θα τον μάθουμε ως dealmaker. Ο Asmussen, ως έμπειρος τραπεζίτης, αυτές τις μέρες προσπαθεί να βρει το «κλειδί» για μια πιθανή συγχώνευση της Commerzbank με τη UniCredit.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή: Μετά από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Deutsche Bank και της Commerzbank για τη μεταξύ τους συγχώνευση, οι δύο πλευρές άρχισαν να εξερευνούν άλλες λύσεις για συνέργειες, ή και εξαγορές. Η Εμπορική Τράπεζα της Γερμανίας, φαίνεται πως… επέστρεψε σε έναν παλιότερο «μνηστήρα», ανοίγοντας την πόρτα ξανά, μετά από το «ναυάγιο». Ο λόγος για τη Unicredit, η οποία, καιρό πριν οι συζητήσεις για ένα deal μεταξύ Deutsche Bank- Commerzbank φτάσουν σε σημείο «βρασμού», φερόταν ως η πλέον πιθανή τράπεζα για να διεκδικήσει ένα από τα δύο ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας.
Η πιθανότητα αυτή επιβεβαιώθηκε μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, βγαίνοντας «στον αφρό» και επιταχύνοντας τις κινήσεις της. Ήδη, η ιταλική τράπεζα έχει δείξει τις επεκτατικές προθέσεις της, εξαγοράζοντας μια άλλη γερμανική τράπεζα, την HVB, με έδρα το Μόναχο. Και κάπου εδώ, μπαίνει στην εξίσωση και ο Asmussen.
Η Unicredit προσέλαβε ως συμβούλους για τις συζητήσεις και την προσπάθεια εξαγοράς τη Lazard και τη JP Morgan, αναθέτοντάς τους να διευρευνήσουν την πιθανότητα εξαγοράς και να κάνουν τις πρώτες διερευνητικές επαφές για ένα deal. Ο πρώτος εκ των δύο οίκων, ανέθεσε στον τραπεζίτη της Jorg Asmussen το portfolio της διερεύνησης της δυνατότητας εξαγοράς της Deutsche Bank από τη Unicredit.
Η Lazard εκμεταλλεύεται τη βαθιά και εκ των έσω γνώση που έχει ο Asmussen, λόγω της θητείας του στο ΥΠ.ΟΙΚ. της Γερμανίας, αλλά και στην ΕΚΤ, για τις γερμανικές τράπεζες, προσδοκώντας να έχει -και άρα να παρέχει στον πελάτη της- σφαιρική πληροφόρηση για όλα τα aspects μιας πιθανής εξαγοράς. Δηλαδή για το κόστος, τις ζημιές που θα προκύψουν, τις περικοπές που θα χρειαστούν και τα «απόνερα» του deal.
Γιατί, μην ξεχνάμε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε η συμφωνία της Commerzbank με τη Deutsche Bank, ήταν το πολιτικό κόστος για την «επόμενη μέρα». Το σχήμα το οποίο θα προέκυπτε, θα ήταν απαραίτητο να κάνει γιγαντιαίες περικοπές στο προσωπικό των δύο, ενωμένων τραπεζών, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία μόνο με τη… συζήτησή του.
Αποδείχθηκε δε, ότι η γερμανική κυβέρνηση ήταν απρόθυμη να στηρίξει τέτοιες «γενναίες» αλλαγές που θα επέφερε το deal.
Πάντως ο Asmussen φαίνεται ότι «τρέχει» το project, καθώς η ιταλική τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει προσφορά, ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας για την εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Commerzbank.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ιταλική τράπεζα προετοιμάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να καταθέσει προσφορά για την απόκτηση της Commerzbank.
Βέβαια, η Unicredit δεν είναι μόνη στο «παιχνίδι». Για παράδειγμα, ενδιαφέρον για την Commerzbank έχει εκδηλώσει και η ολλανδική τράπεζα ING Groep. Ποιος θα προλάβει;
Aπό την Έντυπη Έκδοση