Η παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο. Εμπορικός πόλεμος, ευρωεκλογές και Fed την απειλούν
Aρκετό καιρό τώρα, οι αναλυτές διαφωνούν. Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να “γυρίσει” σε ύφεση; Στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ήταν καθησυχαστική. Όμως από τότε, μέχρι σήμερα, πολλά άλλαξαν. Με την κατάσταση να ειναι ρευστή, ίσως πιο πολύ από ποτέ, η Morgan Stanley δείχνει να είναι κάπως πιο απαισιόδοξη. Αν “τα άστρα… ευθυγραμμιστούν” και όλα δεν πάνε κατ’ ευχήν, τότε τα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία θα είναι άσχημα.
Η τράπεζα, σε έκθεσή της, εκτιμά ότι εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, κάτι που θα έχει συνέπεια την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με την Ουάσιγκτον να αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και το Πεκίνο να απαντά με αντίποινα, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση και η Fed να κόψει τα επιτόκια στο μηδέν εντός ενός έτους.
Πόσο εύκολα, λοιπόν, μπορει να υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ, όπως ορίζεται η έναρξη της παγκόσμιας ύφεσης; Η τράπεζα επισημαίνει ότι η οριστική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ- Κίνας, θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ μια προσωρινή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να ξεπεραστεί χωρίς μεγάλο πλήγμα.
«Σε περίπτωση που οι συνομιλίες βαλτώσουν, δεν επιτευχθεί καμία συμφωνία και οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 25% στις υπόλοιπες εισαγωγές κινεζικών αγαθών αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων, βλέπουμε την παγκόσμια οικονομία να οδεύει σε ύφεση» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Και κάπως έτσι, θα ξεκίναγε το ντόμινο. Σε μια περίπτωση κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν ως την άνοιξη του 2020, ενώ η Κίνα θα αυξήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης στο 3,5% του ΑΕΠ. Είναι όμως μόνο αυτό;
Μια άλλη “λεπτομέρεια” που θα κρίνει εν πολλοίς τον δρόμο που θα πάρουν τα πράγματα για την παγκόσμια ανάπτυξη, είναι το αποτέλεσμα των Eυρωεκλογών. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο ΥΠ.ΟΙΚ. Bruno Le Maire, προειδοποίησε ότι εάν έρθει μια νίκη της Lepen, τότε η γαλλική οικονομία θα υποστεί “ισχυρό πλήγμα”, συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό, την ώρα που η Γηραιά Ήπειρος συγκλονίζεται από “ανταρσίες”, όπως στη Γερμανία, πολιτικές εξελίξεις, όπως οι εκλογές στην Αυστρία και ανατροπές, όπως η πρωτιά του Nigel Farage στις δημοσκοπήσεις, κάτι που σαφώς επηρεάζει και το Brexit.
Σε ό,τι αφορά το κυριότερο “μέτωπο”, αυτό του εμπορικού πολέμου, οι ανησυχίες εντείνονται και από το γεγονός ότι η Κίνα, τον Μάρτιο, προχώρησε σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.Η Κίνα πούλησε $20,5 δισ. αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο φόβος στις ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις των κρατικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να διαταράξει την αγορά και να ασκήσει ανοδική πίεση στα επιτόκια των ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι το κόστος δανεισμού για την Ουάσινγκτον.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ