H «σφιχτή αγορά» και ο «χρησμός» για την παραγωγή
Με την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας να δείχνει πως επιδεινώνεται, λόγω του εμπορικού πολέμου και το outlook για το μέλλον να φαντάζει μελανό, το αναμενόμενο θα ήταν το πετρέλαιο να ακολουθήσει την τάση της αγοράς για πτώση. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η γενικότερη πορεία της οικονομίας διεθνώς, δεν συνδέεται απόλυτα με την πορεία των τιμών των καυσίμων.
Ένας εξ αυτών είναι η Citigroup, η οποία δεν αναθεωρεί την πρόβλεψη για την τιμή-στόχο του πετρελαίου Brent, ότι αυτό θα σκαρφαλώσει στα 78 δολάρια το βαρέλι εντός του επόμενου τριμήνου, αλλά εμμένει σε αυτή.
Σχεδόν μη… λαμβάνοντας υπόψη τον εμπορικό πόλεμο και την απαισιοδοξία για την παγκόσμια ανάπτυξη, η Citigroup εμμένει στον στόχο της, ο οποίος συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 28% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σε ενημερωτικό της σημείωμα, την περασμένη Τρίτη, η Citi επισημαίνει ότι μπορεί η «εικόνα της οικονομίας παγκοσμίως να έχει επιδεινωθεί από τον Μάιο και έπειτα, όμως, η μακροοικονομική αυτή απαισιοδοξία δεν αφήνει να φανεί η αισιόδοξη εικόνα για την αγορά πετρελαίου».
Η τράπεζα παραθέτει κάποιους από τους λόγους στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία της για την πορεία της τιμής του πετρελαίου, ανάμεσα στους στους οποίους περιλαμβάνονται οι «σφιχτές» συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, οι κίνδυνοι για την προσφορά, η αύξηση της ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο λόγω του καλοκαιριού, αλλά και οι μικρές θέσεις των funds.
Στο note τους, οι αναλυτές της Citi, εξηγούν ότι η παραγωγή είναι απίθανο να αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν πιθανότατα πετρέλαιο για να «κλειδώσουν» ποσότητες κάτω από την τιμή spot.
Και βέβαια, η θέση της Citi δεν είναι αστήρικτη, αντίθετα φαίνεται να υποστηρίζεται και από αρκετούς τεχνικούς δείκτες. Επιπλέον, τα διυλιστήρια αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή τους μέχρι και 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Πάντως, οι κεντρικές τράπεζες παίρνουν ήδη μέτρα για να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης, σημειώνουν οι αναλυτές.
«Οι αγορές – λένε – έχουν μικρή μνήμη», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi, προσθέτοντας: «Είναι όμως δύσκολο να ξεχάσεις ότι τους τελευταίους μήνες, οι περισσότερες εξελίξεις στις αγορές πετρελαίου οδήγησαν στην πραγματικότητα σε μια πιο “σφικτή” αγορά».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ