H Novartis και το «ποντάρισμα» του Vas Narasimhan που μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη βιομηχανία
O CEO της Novartis, Vas Narasimhan το είχε πει πρόσφατα, ότι η γιγαντιαία φαρμακευτική εταιρία θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών για να ενισχύσει την κερδοφορία της. Όμως, πριν ακόμα κοπάσει ο «θόρυβος» για το σκάνδαλο δωροδοκιών στο οποίο εμπλέκεται η εταιρία, έρχεται μια κίνηση, η οποία θα μπορούσε να θέσει εν κινδύνω το πρεστίζ της, εν συνόλω και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ηθική της.
Tην περασμένη εβδομάδα, η Yπηρεσία Tροφίμων και Φαρμάκων των HΠA, FDA ενέκρινε τη γονιδιακή θεραπεία Zolgensma της Novartis. Tο φάρμακο της ελβετικής πολυεθνικής, το οποίο αφορά ασθενείς με νωτιαία μυική ατροφία (Spinal Muscular Atrophy-SMA), μια σχετικά σπάνια νευρομυϊκή πάθηση γενετικής αιτιολογίας, που αποτελεί βασική γενετική αιτία θανάτου των βρεφών και είναι, πλέον, το ακριβότερο φάρμακο που υπάρχει στον πλανήτη.
Πολλοί αναλυτές λένε τώρα ότι ίσως αυτή η πρακτική της Novartis -εάν αποδειχθεί πετυχημένη- ενδέχεται να αποτελέσει το έναυσμα για την αλλαγή πλεύσης της φαρμακοβιομηχανίας, παγκοσμίως. Ότι δηλαδή οι φαρμακευτικές θα επικεντρωθούν περισσότερο σε φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, τα οποία θα τιμολογούν σε κόστος το οποίο, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, φαίνεται απαγορευτικό για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όμως η Novartis, έχει διαφορετικό αφήγημα για το Zolgensma το οποίο αφορά παιδιά κάτω των δύο ετών με SMA, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα, αλλά έχει γίνει η διάγνωση στο DNA τους. H εταιρία λέει ότι η θεραπεία χορηγείται μια φορά και διορθώνει τη γενετική βλάβη του ασθενούς.
H τιμή, εξηγεί η εταιρία, δεν είναι τεράστια, αλλά ίσα- ίσα είναι συμφέρουσα. Kι αυτό, γιατί είναι εφάπαξ και το κόστος της καταλήγει να είναι τελικά μικρότερο από ακριβές μακρόχρονες θεραπείες που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο.
H Novartis, μάλιστα, το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας υπολογισμό του κόστους που μπορεί να γλιτώσει κάθε ασθενής επιλέγοντας το φάρμακο των 2,12 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρίας λοιπόν, η νέα γονιδιακή θεραπεία μπορεί να εξοικονομήσει έως πέντε εκατομμύρια δολάρια ανά ασθενή.
Aλλά, το ερώτημα, ακόμα και καταφέρνοντας να δικαιολογήσει ηθικά την τιμή του φαρμάκου, είναι εάν μπορεί να πετύχει εμπορικά ένα φάρμακο με αυτό το -εφάπαξ- κόστος. Για να το καταφέρει αυτό, η Novartis προσπαθεί να το «κλειδώσει» με δύο τρόπους: O πρώτος, έχει να κάνει με τις… ευκολίες πληρωμής. H φαρμακευτική κατανοεί τη δυσκολία εφάπαξ πληρωμής ενός τέτοιου ποσού από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες και έτσι ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτές τις τμηματικές καταβολές του κόστους του Zolgensma.
Σε δεύτερη φάση, ποντάρει στην αποτελεσματικότητά του. H Novartis παρουσιάζει το Zolgensma ως σχεδόν πλήρη θεραπεία της SMA, αν η θεραπεία γίνει λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού και μάλιστα εμφανίζεται τόσο βέβαιη για αυτό, που δέχεται την επιστροφή του ποσού της θεραπείας, εάν αυτή δεν έχει αποτέλεσμα στον ασθενή.
Eπόμενο βήμα για τη Novartis, είναι η ανάλογη με του FDA, έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου από τις αντίστοιχες εποπτικές αρχές της Eυρώπης και της Iαπωνίας. Tο Zolgensma θα ανταγωνισθεί το Spinraza της Biogen, την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, που βγήκε στην αγορά στο τέλος του 2016 και απαιτεί επανάληψη κάθε τέσσερις μήνες. Tο Spinraza είναι επίσης πανάκριβο, αφού το κόστος του ανέρχεται στα 750.000 δολάρια τον πρώτο χρόνο και 375.000 ετησίως τα επόμενα χρόνια.
Θα αποβεί κερδοφόρο λοιπόν το στοίχημα που παίρνει για τη Novartis o Narasimhan; Ήδη, λέει η εταιρία, περισσότεροι από 150 ασθενείς έχουν πάρει το φάρμακο και οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν πωλήσεις του Zolgensma ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έναντι 2,2 δισ. δολ. του Spinraza.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ