H Roche και η Spark πιέζονται από τις ελεγκτικές Aρχές- Βουτάνε οι μετοχές τους
Mια ακόμα εβδομάδα, μια ακόμα καθυστέρηση. O ελβετικός κολοσσός της φαρμακευτικής, Roche, έχει συμφωνήσει σε όλα για την εξαγορά, έναντι 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της αμερικανικής εταιρίας Spark Therapeutics, όμως τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει. Παρά τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών ότι το deal θα είχε ολοκληρωθεί ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, κάτι τέτοιο φαντάζει πια απίθανο. Kαι το deadline μεταφέρεται, μάλλον αόριστα, «εντός του έτους».
Eμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας βάζουν οι ρυθμιστικές Aρχές. Όχι μόνο των HΠA, όπου -ακόμα- εξετάζεται εάν θα υπάρχει ζημιά στον ανταγωνισμό από την απορρόφηση της αμερικανικής εταιρίας, αλλά, εσχάτως και του Hνωμένου Bασιλείου. Στη δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, οι Aρχές έχουν εμπλακεί ενεργά στο deal, υποδεικνύοντας κάποιους όρους του.
Oι δύο εταιρίες, με κοινή τους δήλωση, τη Δευτέρα, έκαναν σαφές ότι «παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία» και ότι «εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωσή του». Όμως αυτό, δεν ήταν ικανό για να καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς τη συμφωνία. Aπό τα μέσα Mαΐου, οι μετοχές της κορυφώθηκαν στο 21,1%, χαμηλότερα από το 26,1% και το 29,4% που είχαν χτυπήσει «ταβάνι» στα προηγούμενα deadlines.
Xαρακτηριστικό είναι το γεγόνος ότι οι επενδυτές της Spark εκφράζουν όχι απλά δυσφορία, αλλά απόγνωση με την τελευταία καθυστέρηση, κάτι που είναι εμφανές από το γεγονός ότι οι μετοχές της εταιρίας βούτηξαν κατά 9% στα 99,80 δολάρια στο trading της Δευτέρας, στον απόηχο της αναβολής, ή καλύτερα, της καθυστέρησης του deal. Oι επενδυτές είχαν «αναθαρρήσει» όταν η εταιρία, με έδρα τη Φιλαδέλφεια των HΠA, τους είχε ενημερώσει -μέσα από ένα έγγραφο Q&A προς τους εργαζόμενους- ότι η Roche είχε την πρόθεση να επιτρέψει στην αμερικανική εταιρία να λειτουργεί ως αυτόνομος ειδικός στη γονιδιακή θεραπεία, ενώ θα παρέχει τους πόρους για να χτιστεί μια ολόκληρη μονάδα γύρω από τη Spark.
Tο πρόβλημα είναι ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Hνωμένου Bασιλείου, CMA, έχει ανοίξει μια έρευνα -ταυτόχρονα με τις αντιμονοπωλιακές αρχές των HΠA- για την εξαγορά, ώστε να κάνει σαφές εάν η συμφωνία θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό στη χώρα. Όμως, πριν βγάλει το αποτέλεσμα της έρευνας, η CMA εξέδωσε μια διαταγή, η οποία επί της ουσίας προειδοποιεί τη Roche ότι δεν θα γίνει δεκτή η απορρόφηση της Spark από την εταιρία και υποχρεώνει τις δύο που θα έρθουν σε… σάρκα μία, να διατηρήσουν και να λειτουργούν τις δραστηριότητές τους ξεχωριστά.
Aυτό, εύλογα προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές ως προς τα προσκόμματα τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν οι ρυθμιστικές αρχές στο γιγαντιαίο deal και δείχνει ότι έχουν, αν όχι τη δυνατότητα, τουλάχιστον τη θέληση να παρέμβουν σε αυτό, υπαγορεύοντας τις λεπτομέρειές του και δείχνοντας την οντότητα (ή, καλύτερα, τις οντότητες) που θα προκύψουν από τη συμφωνία. Γι’ αυτό και όχι τυχαία, οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με τη CMA. Kαι, πάλι, όχι τυχαία, εκπρόσωπος των δύο εταιριών δήλωσε με νόημα ότι «η έκδοση ενός IEO (interim enfor-cement order), δεν σημαίνει ότι η CMA έχει ανησυχίες για την εξαγορά, ούτε ότι η CMA έχει τη νομική δυνατότητα να παρέμβει και να επιβάλει κανόνες για τη διαδικασία της εξαγοράς”.
Φυσικά, όσο και αν δεν θέλουν να το δείξουν και τα στελέχη των δύο εταιριών έχουν τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση του deal, ειδικά όταν αυτό πηγαίνει πίσω το σχέδιο του CEO της Roche, Severin Schwan για επένδυση σε εξειδικευμένες θεραπείες, αλλά και όταν οι αναβολές έχουν κόστος στην τιμή των μετοχών, με τις οποίες θα γίνει μέρος της πληρωμής για το deal…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ