Ποιους βλέπει ο Donald Trump στη G20, στην Οσάκα. Οι προσδοκίες και η ατζέντα
«Πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Trump κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20 θα είναι σημαντική για την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσεις μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας».
Με αυτά τα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayip Erdogan, προσπαθεί να μεγαλώσει τις προσδοκίες για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Όμως ο Erdogan δεν είναι ο μόνος που έχει προσδοκίες. Γιατί, ως ο τελευταίος από τους ηγέτες που θα συναντήσουν τον Trump (θα τον δει το Σάββατο, στη μία το μεσημέρι), είναι ένας από τους πολλούς που περιμένουν πολλά, από μια συζήτηση με τον πλανητάρχη.
Εννέα είναι οι διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ο κύκλος αυτός άνοιξε χθες, με το δείπνο με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morisson και συνεχίζεται σήμερα. Και, όλες, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των εμπορικών εντάσεων που υπάρχουν, ή… ετοιμάζονται. Πρώτη για σήμερα, θα είναι η συνάντηση με με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας -που φιλοξενεί τη Σύνοδο- Shinzo Abe, συνάντηση στην οποία θα προστεθεί αργότερα και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Mondi, με τον οποίο θα υπάρξει αργότερα και κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Οι επαφές μεταξύ των τριών ηγετών έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προϊδεάσει για δασμούς στα ιαπωνικά εισαγόμενα προϊόντα και «γκρίνιαξε» για τις υποχρεώσεις των δύο χωρών («εάν κάποιος επιτεθεί στην Ιαπωνία, οι ΗΠΑ θα πάνε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν κάποιος επιτεθεί στις ΗΠΑ, η Ιαπωνία θα παρακολουθεί μέσα από μια τηλεόραση Sony», ενώ εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Ινδίας για τους δασμούς που θα επιβάλει η χώρα στα αμερικανικά προϊόντα. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, με προφανές ενδιαφέρον τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, το Brexit και τα κοινά ενεργειακά συμφέροντα. Είναι μια συνάντηση που εικάζεται ότι μπορεί ακόμα και να κρίνει το μέλλον της ιστορικής συμμαχίας της Ευρώπης με την Αμερική. Μετά από τη Γερμανίδα καγκελάριο, τη σκυτάλη θα πάρει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Σε μια εποχή που τα συμφέροντα ρωσικής επιρροής βάλλονται από τις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον για το τι θα πουν οι δύο άνδρες και το πώς θα είναι το κλίμα μεταξύ τους, είναι μεγάλο. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Zaih Bolsonaru, με την οποία θα κλείσει η Παρασκευή, είναι η πιο «αδιάφορη».
Την επομένη, το πρόγραμμα των συναντήσεων του Αμερικανού προέδρου ανοίγει με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman. Εδώ, τα ζητήματα συζήτησης αφορούν το ενεργειακό, τις τιμές του πετρελαίου και την κόντρα του Trump με τον OPEC, του οποίου ηγείται η Σ. Αραβία. Αμέσως μετά, ακολουθεί η συνάντηση την οποία περιμένει με αγωνία ολόκληρος ο πλανήτης.
Είναι αυτή με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping. Χθες, διέρρευσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τους δασμούς ενόψει της συνάντησης και ότι αυτή προβλέπει ακύρωση του επόμενου γύρου επιπλέον αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων. Όχι τυχαία, το Πεκίνο διαρρέει ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί, μόνο εάν συναινέσει η Ουάσινγκτον στη συμφωνία…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ