Στον διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο Marriott επιβλήθηκε πρόστιμο 99 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών από το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO), επειδή χάκερ είχαν υποκλέψει τα αρχεία 339 εκατομμυρίων επισκεπτών.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η μητρική εταιρεία αλυσίδων ξενοδοχείων όπως οι W, Westin, Le Méridien και Sheraton, παραδέχτηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας, των αριθμών διαβατηρίου και των ημερομηνιών γέννησης, είχαν υποκλαπεί σε ένα κολοσσιαίο “χακάρισμα” στα αρχεία τω πελατών της .
Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών, που το ICO επιβάλει τεράστια πρόστιμα σχετικά με παραβιάσεις στο πλαίσιο του Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR) του Ηνωμένου Βασιλείου. Τη Δευτέρα, η British Airways έλαβε πρόστιμο ύψους 183 εκατομμυρίων λιρών στερλινών μετά από ατύχημα που αφορούσε προσωπικά δεδομένα μισού εκατομμυρίου πελατών της αεροπορικής εταιρείας.
«Το GDPR καθιστά σαφές ότι οι οργανώσεις πρέπει να λογοδοτούν για τα προσωπικά δεδομένα που κατέχουν. Τα προσωπικά δεδομένα έχουν πραγματική αξία, έτσι ώστε οι οργανώσεις να έχουν το νόμιμο καθήκον να εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους, όπως και με οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε η Επίτροπος Ενημέρωσης, Elizabeth Denham. «Εάν αυτό δεν συμβεί, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε ισχυρά μέτρα όταν είναι απαραίτητο για την προστασία των δικαιωμάτων του κοινού», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Marriott International, Arne Sorenson, δήλωσε απογοητευμένος από αυτή την ανακοίνωση του ICO, την οποία και θα αμφισβητήσουν. Η Marriott συνεργάζεται με το ICO καθ ‘όλη τη διάρκεια της έρευνάς του για το περιστατικό», ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως τα συστήματα πληροφορικής των ξενοδοχείων Starwood «χτυπήθηκαν» το 2014, προτού η Marriott αγοράσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα το 2016.