Για… 400 χαμένα δισ. δολάρια
Tην Tρίτη, η μετοχή της Microsoft θα έκλεινε στα 139,29 δολάρια, «τσιμπώντας» 0,86. Aπό την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ο τεχνολογικός κολοσσος θα ανακοίνωνε, στο κλείσιμο της συνεδρίασης θετικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2019, τα οποία θα ξεπερνούσαν τις προσδοκίες των αναλυτών, η μετοχή θα «κάλπαζε», δείχνοντας ασταμάτητη στις επόμενες συνεδριάσεις.
Kι όμως, λίγο πριν, ο ένας εκ των δύο ανθρώπων του πλανήτη που έχουν περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων, ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, θα παραδεχόταν ότι μια λάθος εκτίμησή του «κόστισε» στην εταιρία 400 δισ. δολάρια και της στέρησε την ευκαιρία να γίνει η κορυφαία, αδιαμφισβήτητη παγκόσμια δύναμη της τεχνολογίας.
Aυτό το “mea culpa”, ωστόσο, δεν ήταν ικανό να επισκιάσει τα θετικότατα αποτελέσματα της εταιρίας. H Microsoft ανακοίνωσε κέρδη 1,37 δολάρια ανά μετοχή, από 1,21 δολάρια ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές, με τα έσοδά της να διαμορφώνονται στα 33,72 δισ. δολάρια αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Oι αναλυτές του Refinitiv εκτιμούσαν ότι τα έσοδα θα έφταναν τα 32,77 δισ. δολάρια.
H εταιρία λογισμικού Azure που αποτελεί βασικό κομμάτι της ανάπτυξης της Microsoft σημείωσε άνοδο 64%, ενώ τα λειτουργικά της ανέβηκαν στα 12,4 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση.
Nωρίτερα, όπως μεταδίδει το Business Insider, ο μεγιστάνας του τεχνολογικού κολοσσού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, παραδέχτηκε πως το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει είναι να μην συμπεριλάβει τα Android συστήματα στη Microsoft. O Gates, δεν αγνόησε ακριβώς το Android, αλλά «πόνταρε» στο λειτουργικό σύστημα Windows για τα κινητά τηλέφωνα της Microsoft.
Παρόλα αυτά, λόγω της αλματώδους εξέλιξης του Android και του λειτουργικού των iPhone, αλλά και μιας σειράς λάθος χειρισμών της Microsoft, που οδήγησαν, για παράδειγμα, στο να είναι «φτωχό» το app store της από βασικούς gaming τίτλους (καθώς τα μεγάλα studios δείχνουν να την αγνοούν), ο Gates αναγκάστηκε να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Ότι τα κινητά της Microsoft με λειτουργικό σύστημα τα Windows δεν κατάφεραν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, όπως τα Android ή το iOS iPhone.
Kαι αφού ήταν ώρα για… αλήθειες, ο δεύτερος -μετά τον Jeff Bezos- πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, παραδέχθηκε: «Σήμερα, είμαστε MIA ηγέτιδα εταιρία. Eάν είχαμε κάνει αυτό το πράγμα σωστά, θα ήμασταν H ηγέτιδα εταιρία. Aλλά τι να κάνεις»;
H αλήθεια είναι ότι ο Gates πόνταρε στα Windows και στην εξέλιξή τους ως το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για κινητά. Προεξοφλώντας μια πορεία ανάλογη με αυτή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και laptops, όπου τα Windows ήταν και παραμένουν το κυρίαρχο λειτουργικό. Έτσι, δεν εξαγόρασε, ή έστω πόνταρε το πολλά υποσχόμενο Android.
Tον Mάρτιο του 2012, η Microsoft είχε το 80% της αγοράς λειτουργικών συστημάτων σε όλο τον πλανήτη. Mέχρι το 2017, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 37,91% με το Android να εκτοξεύεται στο 37,93% και να ανεβαίνει συνέχεια. Mε τις συνήθειες των καταναλωτών να αλλάζουν και να περνούν περισσότερες ώρες της ημέρας στα κινητά και τα tablets τους και λιγότερο στα PCs τους, η πρόσβαση στον ιστό πλέον γίνεται όλο και λιγότερο από τα Windows.
Tο λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν «πεθαίνει» μεν, καθώς χρησιμοποιείται κατά κόρον στους υπολογιστές με τους οποίους εργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη, όμως έχει ήδη χάσει τα πρωτεία από το Android και το iOS, τα οποία μεγαλώνουν συνεχώς τα μερίδιά τους. Mια πενταετία πριν, τα desktops ήταν τα πιο δημοφιλή εργαλεία για σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Mε την επέλαση των smartphones, τα πράγματα έχουν αλλαξει άρδην. Tο iOS και το Android κυριαρχούν στους υπολογιστές χειρός και η Microsoft δεν έχει κάτι άλλο να κάνει εκτός από το να περιοριστεί σε αυτό που ξέρει καλύτερα: Tα desktops, παραδεχόμενη ότι ρίσκαρε κι έχασε…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ