Ένας πόλεμος στον Περσικό Κόλπο θα φέρει ύφεση σε πολλές οικονομίες, λένε αναλυτές
H Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μιας ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής που θα έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ. Ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rohani, δηλώνει έτοιμος για «δίκαιες, νόμιμες και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις» με τις ΗΠΑ και αφήνει να εννοηθεί ότι θα αφήσει ελεύθερο το βρετανικό δεξαμενόπλοιο που συνέλαβαν οι ιρανικές αρχές, σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση ενός ιρανικού που συνελήφθη στο Γιβραλτάρ. Ξαφνικά, λοιπόν, όλοι φαίνονται να φοβούνται μια κλιμάκωση στην περιοχή. Γιατί;
Η απάντηση κρύβεται στα λόγια του προέδρου της ειδικευμένης στην ενέργεια συμβουλευτικής FGE, Fereidun Fesharaki, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν:
«Το πετρέλαιο θα πεθάνει από μόνο του μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια και, αυτό, θα ήταν απλώς ένα μικρό σπρώξιμο στον γκρεμό».
Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ένας πόλεμος στον Περσικό Κόλπο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση μια σειρά από οικονομίες του κόσμου και να επιταχύνει την διαρκώς ανερχόμενη παγκόσμια τάση απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.
Βασικός παράγοντας αυτού είναι η ροή του πετρελαίου στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ που θα αλλάξει τα δρομολόγια των τάνκερ και θα διαταράξει την προσφορά από και στη Μέση Ανατολή.
Και έπειτα, η «τραμπάλα» των τιμών του πετρελαίου, με τους περισσότερους αναλυτές να συμφωνούν ότι η τιμή του θα εκτιναχθεί, μέχρι να καταρρεύσει.
Αμέσως μετά το ξέσπασμα ενός πολέμου στον Κόλπο, εκτιμά ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Μελετών Ενέργειας του Πανεπιστημίου Riceλ, Ken Medlock, η τιμή του πετρελαίου θα ξεπερνούσε και τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η πορεία της τιμής θα κατέληγε στα 80 δολάρια, με δεδομένη τη συνέχιση της εξαγωγικής δραστηριότητας της περιοχής.
Ο επικεφαλής στρατηγικής για τον κλάδο των εμπορευμάτων στη Saxo Bank, Ole Sloth Hansen, εκτιμά, αντίθετα, ότι το αργό θα μπορούσε να φτάσει ως τα 90 δολάρια το βαρέλι πριν τελικά καταρρεύσει, λόγω του πλήγματος που θα υποστεί η ζήτηση παγκοσμίως.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura Holdings Inc, Sonal Varma θεωρεί ότι πιο εκτεθειμένες σε μια ύφεση λόγω ενός πολέμου στον Περσικό, είναι η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα.
Αιτία, η ισχυρή εξάρτησή τους από το αργό της περιοχής. Για παράδειγμα, η Ινδία, εισάγει τα 2/3 του πετρελαίου της από τη Μ. Ανατολή. Κάθε αύξηση στην τιμή ενός βαρελιού αργού κατά 10%, διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας περίπου κατά 0,4% του ΑΕΠ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ