Casus belli… ύψους 350 δισ. δολαρίων
Από πέρυσι, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. Αυτό, δεν ήταν αρκετό για να διαταράξει τους συμμαχικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εμπορικών υπερδυνάμεων. Η απόφαση του Donald Trump, ωστόσο, να επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, είναι “casus belli” για την ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες, δια της αρμόδιας Επιτρόπου Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, προειδοποιούν ότι εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με επιπλέον δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Βασικά (η λίστα εξισορρόπησης δασμών) είναι ήδη έτοιμη, αξίζει περίπου 35 δισ. ευρώ, ελπίζω να μην χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προθεσμία μέχρι το Νοέμβριο για να αποφασίσει εάν οι ΗΠΑ θα βρεθούν σε εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ. Γιατί μέχρι τότε, θα αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων από την Ε.Ε., που ανέρχονται στα 350 δισ. δολάρια. Όχι βέβαια ότι αυτό είναι το μοναδικό «μέτωπο» μεταξύ των δύο, αν και για την ΕΕ, το συγκεκριμένο είναι υψίστης σημασίας, καθώς θα πληγεί η -εύθραυστη- βαριά βιομηχανία του σκληρού πυρήνα της, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που καταγράφει ήδη μείωση στις εξαγωγές.
Ένα άλλο μέτωπο μεταξύ των δύο πόλων είναι το αεροπορικό. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατηγορώντας την Ε.Ε. πως δίνει υπερβολικά μεγάλες επιδοτήσεις στη γαλλική πολυεθνική Airbus, πλήττοντας τον ανταγωνισμό με την Boeing.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον φόρο της Γαλλίας στα έσοδα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιριών. Οι κολοσσοί του Silicon Valley (Google, Microsoft, Facebook κ.α.) βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών και πολλών κυβερνήσεων της Γηραιάς Ηπείρου για ζητήματα κυβερνοασφάλειας, αλλά και κυρίως φορολογικά και, ουκ ολίγες φορές, έχουν δεχτεί πρόστιμα ρεκόρ.
Αυτό, μέχρι πρότινος προβλημάτιζε την Ουάσινγκτον, αν και οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Ο Αμερικανός πρόεδρος βάλλει εναντίον των τεχνολογικών εταιριών, κατηγορώντας τις για τη μεταφορά της παραγωγής τους στην Κίνα και άλλες χώρες, μέχρι και για κατασκοπεία.
Καθώς φαίνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έτοιμο ένα ακόμα μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολλοί ευελπιστούν ότι αν ανοίξει αυτό το μέτωπο, θα το κάνει την ώρα που ένα άλλο κλείνει. Αν και η επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στη Σανγκάη για εμπορικές συνομιλίες, δεν αναμένεται να φέρει δάφνες ειρήνης…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ