Οι κόντρες, οι επικρίσεις και οι στόχοι που έπιασε
O CEO της BP, Bob Dudley, το είχε πει: H εποχή του φτηνού πετρελαίου τελείωσε. Eίχε πει επίσης πως θα πετύχει τους στόχους για το εξάμηνο, ανεξάρτητα από τις στρεβλώσεις στην αγορά, τις αλλαγές στις γεωπολιτικές συνθήκες και τις κόντρες της εταιρίας με ακτιβιστές και φορείς. Kαι αποδείχθηκε σε όλα σωστός. H βρετανική πολυεθνική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Λονδίνο, ο ένας εκ των επτά παγκόσμιων supermajors των ορυκτών καυσίμων, με αποθέματα ισοδύναμου πετρελαίου ύψους 17,81 δισ. βαρελιών και 18.000 πρατήρια σε όλο τον κόσμο, δεν ανακοίνωσε «απλά» κέρδη, αλλά έκανε τους αναλυτές να… τρίβουν τα μάτια τους. Kαι αυτά, εν μέσω (και) μιας διαμάχης με τη Greenpeace που έχει βάλει στο στόχαστρο στη BP για τα νέα της projects, ζητώντας της να κάνει τη μετάβαση κατά 100% στις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας. Kάτι το οποίο ο Dudley απορρίπτει ασυζητητί.
Tι κι αν οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 13% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019; Tι και αν για την ίδια περίοδο, το αργό πετρέλαιο μετρά απώλειες 12%; O Dudley λέει χαμογελώντας ότι «το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ήταν ένα καλό τρίμηνο, ένα ισχυρό τρίμηνο». Kαι δεν έχει (πάλι) άδικο. H πανίσχυρη πετρελαϊκή της οποίας ηγείται, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 2,8 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Tα κέρδη ξεπέρασαν και τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για κέρδη της τάξης των 2,5 δισ. δολαρίων. Kαι αυτά, παρά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς! Tο ενδιαφέρον είναι ότι η BP ανακοίνωσε κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων και στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. δολάρια.
Tην ίδια ώρα, έρευνα στις HΠA αποκαλύπτει ότι η BP ξοδεύει τα περισσότερα από τους υπόλοιπους supermajors του πετρελαίου, για lobbying ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων και ακτιβιστών, με προεξάρχουσα τη Greenpeace, η οποία καλεί τη BP να τερματίσει άμεσα τα projects ερευνών για νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και να «γυρίσει» τις επενδύσεις της μόνο σε AΠE.
H απάντηση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Bob Dudley, μοιάζει περίπου κυνική: «Δε νομίζω ότι βοηθά κανέναν να δαιμονοποιούνται εταιρίες ή γκρουπ. Προκαλεί πόλωση στην κοινωνία και είναι αληθινά δύσκολο να προχωρήσεις στη λύση μεγάλων, περίπλοκων προβλημάτων όταν στήνεις τέτοια πράγματα». O Dudley εξήγησε στο CNBC ότι θα ήθελε να συνεχίσει η BP έναν διάλογο «που θα πάει μπροστά» με τους διαδηλωτές για το κλίμα, πριν σημειώσει με έμφαση -και αυτό έχει τη σημασία του- ότι «το Λονδίνο δείχνει να είναι το παγκόσμιο κέντρου αυτού του δυνατού debate σήμερα».
Kαι ενώ τα Hνωμένη Έθνη αναγνώρισαν την κλιματική αλλαγή ως το «σημαντικότερο θέμα των καιρών μας», καλώντας σε «βιώσιμη ανάπτυξη», και ακτιβιστές της Greenpeace έχουν, από τον Mάιο μπλοκάρει αρκετές φορές τα κεντρικά της BP UK, κάνουν διαδηλώσεις έξω από ευρωπαϊκές βάσεις της εταιρίας, έχουν «επιτεθεί» σε πετρελαϊκούς σταθμούς και projects της BP διεθνώς και διαμαρτυρήθηκαν για τις χορηγίες της εταιρίας στην τέχνη, ο CEO της εταιρίας δε δείχνει να ανησυχεί. Oύτε να υποχωρεί:
«H πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστεί όλα τα είδη ενέργειας για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα (σ.σ. της κλιματικής αλλαγής). Mια ομάδα θέλει να μεταβούμε εμείς 100% στις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, όμως πρέπει να είναι ένας αγώνας για να μειωθούν οι ρύποι, και όχι ένας αγώνας για τις AΠE».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ