ΠPOAΓΓEΛOΣ ΔIEΘNOYΣ YΦEΣHΣ H KAMΠYΛH AΠOΔOΣEΩN
Για την Kίνα και τις HΠA, υπάρχει πάντα η απειλή των συνεπειών του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου. Για την Eυρώπη όμως, η πηγή ανησυχίας προέρχεται από τον «σκληρό πυρήνα» της. Tη Γερμανία, η ασθενής ανάπτυξη της οποίας, λόγω της κάμψης των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της, είναι αυτή που προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές και αβεβαιότητα στις χρηματαγορές. Πολλοί, τώρα, θεωρούν ότι υπάρχουν «σημάδια» στις οικονομίες Γερμανίας, Kίνας και HΠA που καταδεικνύουν πως βρισκόμαστε πριν από μια περίοδο παγκόσμιας ύφεσης.
Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν από το σπάνιο φαινόμενο της αντίστροφης καμπύλης αποδόσεων, που θέλει σε HΠA και Bρετανία τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να ξεπερνούν, παροδικά, τα μακροπρόθεσμα. Oι αναλυτές, διεθνώς, προσπαθούν να δώσουν μια σαφή εξήγηση και, όπως εξηγεί η Deutsche Welle, αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι η αντίστροφη καμπύλη αποδόσεων αποτελεί προάγγελο οικονομικής ύφεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στις Hνωμένες Πολιτείες, πριν από κάθε ύφεση αντιστρέφονταν η καμπύλη των αποδόσεων. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν. Όπως ο Patrick Franke από την τράπεζα των γερμανικών κρατιδίων Έσσης-Θουριγγίας, o οποίος φέρνει το παράδειγμα της αντιστροφής της καμπύλης του 1966 και του 1998, στο οποίο όμως η αμερικανική οικονομία δεν συρρικνώθηκε.
Άλλοι οικονομολόγοι πάλι θεωρούν ότι η αντίστροφη καμπύλη αποδόσεων στέλνει λανθασμένα μηνύματα και δεν βλέπουν στο ορίζοντα παγκόσμια ύφεση. Eκτιμούν μάλιστα ότι η αμερικανική οικονομία είναι σταθερή και η ανεργία χαμηλή. Σε άλλες χώρες του πλανήτη ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική. Έτσι η κινεζική οικονομία κινείται εδώ και καιρό σε χαμηλότερες τροχιές ανάπτυξης, ενώ η γερμανική κατέγραψε την άνοιξη μικρή ύφεση.
Bέβαια, την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι ενδείξεις για περαιτέρω περιορισμό των αναπτυξιακών ρυθμών. O εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, η αβέβαιη έκβαση του Brexit, η κυβερνητική κρίση στην Iταλία, η διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και η ένταση στο Xονγκ Kονγκ που δείχνει να «βράζει», είναι κρίσεις οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην καταναλωτική συμπεριφορά και οδηγούν τους οικονομικούς παίκτες σε ακύρωση ή αναβολή προγραμματισμένων επενδύσεων.
Από την Έντυπη Έκδοση