O «μάγος» Bob Iger την οδήγησε από τα 24 δολάρια, στα 136 με επιτυχημένα deals
To 1928, o νεαρός τότε σκιτσογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης Walt Disney, έφευγε από τα στούντιο της Universal, έχοντας χάσει τα δικαιώματα της τεράστιας επιτυχίας «Oswald ο Τυχερός Λαγός» που είχε γράψει και πιστεύοντας ότι είχε χάσει τα πάντα. Στο τρένο της επιστροφής στην Καλιφόρνια, ο απελπισμένος Disney, θα ζωγράφιζε ένα άλλο καρτούν, που θα τον έκανε «αυτοκράτορα» των κινουμένων σχεδίων: Τον Mickey Mouse.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, η εταιρία που δημιούργησε φαίνεται να περνάει μια δεύτερη νιότη. Έχει μόλις εξαγοράσει τη Fox, βλέπει τα έσοδά της να αυξάνονται θεαματικά με κάθε παραγωγή που κάνει. Όπως γράφει και το Forbes, ο επί 13 χρόνια CEO της εταιρίας, Bob Iger, «ξανάχτισε το Μαγικό Βασίλειο» με «μαγικές» κινήσεις, όπως η συγχώνευση με τη Fox και λανσαρίσματα νέων παραγωγών, όπως οι Avengers. Και ας φωνάζει η κληρονόμος του ιδρυτή της αυτοκρατορίας, Abigail Disney, ότι ο μισθός του Iger είναι «παλαβός», καθώς παίρνει 65,6 εκατ. δολάρια το χρόνο, δηλαδή 1.424 φορές παραπάνω από τον μέσο εργαζόμενο της εταιρίας. Ο εκατομμυριούχος (αξίας 690 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes) CEO, κατάφερε να φέρει παραπάνω λάμψη στο «βασίλειο», όχι μόνο με το mega-merger, αλλά και με άλλες συγχωνεύσεις, όπως με την απόκτηση των Marvel και Lucasfilm, που έδωσαν στη Disney τα δικαιώματα από block- busters, όπως οι Avengers και το Star Wars.
Και κάπως έτσι, η Disney σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τελευταίο, το Toy Story 4, οι εισπράξεις του οποίου ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια. Είναι η πέμπτη φετινή ταινία της Disney που το καταφέρνει. Οι άλλες είναι οι “Avengers: Endgame”, “Captain Marvel”, “Aladdin” και “The Lion King”. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακολουθούν φέτος τα πολυαναμενόμενα “Frozen 2”, “Maleficent: Mistress of Evil” και φυσικά το “Star Wars: The Rise of Skywalker”. Επομένως, το ρεκόρ δεν αποκλείεται να αυξηθεί πριν κλείσει ο χρόνος…
Όλα αυτά, έχουν αντίκτυπο στη μετοχή της εταιρίας, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε κάτι παραπάνω από ένα ισχυρό θετικό momentum. Όταν ανέλαβε ο Iger, το 2005, η μετοχή της Disney ήταν στα 24 δολάρια. Την τελευταία τριετία, η τιμή της έχει ενισχυθεί περισσότερο από 40%, από τα 96 δολάρια του Αυγούστου του 2016 έως τα 136 δολάρια που διαπραγματευόταν προχθές.
To Forbes, αποδίδει την άνοδο αυτή στην αύξηση των εσόδων και των περιθωρίων, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των υφιστάμενων μετοχών κατά 2020 εκατ. δολάρια, η οποία ώθησε τα κέρδη ανά μετοχή. Με τα έσοδα του «Μαγικού Βασιλείου» να έχουν αυξηθεί κατά 13,3% την τελευταία τριετία, στα 59,4 δισ. δολάρια το 2018 (+7 δισ. δολάρια στη βάση εσόδων) από τα 52,5 δισεκατομμύρια του 2015, τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα για τη Walt Disney. Οι αναλυτές αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων στο 17%, φτάνοντας τα 69,7 δισ. δολάρια το 2019, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αύξηση των εσόδων κατά περισσότερο από 17 δισ. δολάρια σε διάστημα τετραετίας (2015-2019).
H Trefis θέτει τώρα τιμή-στόχο τα 152 δολάρια ανά μετοχή, καθώς εκτιμά ότι η εταιρία θα καταφέρει να διατηρήσει υψηλά επίπεδα κερδών ανά μετοχή με οδηγό την υγιή ανάπτυξη των εσόδων. Κάτι που είναι και το πιθανότερο, αφού τα έσοδα από τα κινηματογραφικά στούντιο αναμένεται να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό βραχυπρόθεσμα, λόγω της αύξησης των κινηματογραφικών παραγωγών και τα έσοδα από τηλεόραση και video on demand, καθώς με την απόκτηση της Fox, η Disney πήρε μερίδιο και στην πλατφόρμα streaming Hulu…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ