Βουτιά για τις τράπεζες και ο ενεργειακός παράγοντας
Για τις αναδυόμενες οικονομίες και δη για την τουρκική που εισάγει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει, το σοκ της επίθεσης στη Saudi Aramco, αποτελεί κίνδυνο πρώτου μεγέθους. Όμως, δεν είναι το μοναδικό. Η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει και έναν «εκ των έσω εχθρό», που δεν είναι άλλος από τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού και νομισματικού της συστήματος.
Γιατί, εάν οι τιμές του πετρελαίου κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα, οι προσπάθειες της χώρας να περιορίσει τον πληθωρισμό και, άρα, να βγει από την ύφεση, θα καθυστερήσουν. Με τον πληθωρισμό της Τουρκίας που είχε πιάσει υψηλό 15 ετών τον Οκτώβριο, στα «απόνερα» της κατακρήμνισης της λίρας,να πέφτει περαιτέρω τον Αύγουστο, στο 15,01%.
Ο στρατηγικός αναλυτής forex αναδυόμενων αγορών της Rabobank, Piotr Matys, λέει ότι «αν το πετρέλαιο παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα τις ερχόμενες εβδομάδες, τότε αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον πληθωρισμό της Τουρκίας, θα επιβραδύνει τη διαδικασία αποπληθωρισμού και αυτό, με τη σειρά του, θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό χαλάρωσης».
Από τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 750 μονάδες βάσης. Επανήλθε, εντός του μήνα, ρίχνοντας ξανά τα επιτόκια κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,5% από 19,75%.
Όμως, η νέα κρίση εμφανίστηκε μετά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της χώρας να ζητήσει από τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια ύψους 8,1 δισ. δολαρίων (46 δισ. λιρών) μέχρι τα τέλη του έτους. Με τη μετάδοση της είδησης, οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών είχαν απώλειες 1,7%, με την αρνητική κούρσα να την οδηγεί η Yapi Kredi που έχασε 4%. Αν και ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά σε αυτή την επιθετική κίνηση για να «καθαρίσει» τα υπολείμματα της περσινής νομισματικής κρίσης, αναλυτές εκτιμούν ότι έτσι θα μειώσει την κερδοφορία των τραπεζών κατά 20%. Από τις αρχές του έτους, το τουρκικό νόμισμα σημειώνει πτώση 7,5%.
Η απόφαση δικαιολογήθηκε από την Άγκυρα με το σκεπτικό ότι η ρύθμιση αποσκοπεί κυρίως σε δάνεια κλάδων που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, όπως της ενέργειας και των κατασκευών. Αναμενόταν αύξηση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων στο 6,3% από το 4,6% του χαρτοφυλακίου τους.
Η BGC Partners, σε σημείωμα προς τους πελάτες της, αναφέρει ότι «οι καθαρές απαιτήσεις για προβλέψεις 16 δισ. λιρών αντιπροσωπεύουν ένα πλήγμα στην κερδοφορία τους για το 2019 κατά 20-25%», ενώ η Yatirim Finansman εκτιμά ότι η μείωση των κερδών θα διαμορφωθεί στο 15-20%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ