Νέα δεδομένα
Στις αρχές του μήνα, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ συντάραξε τη Βρετανία, προτείνοντας να εξαγοράσει το χρηματιστήριο του Λονδίνου έναντι 36,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, απορρίφθηκε. Όμως, κατά πολλούς, αυτή ήταν η πρώτη σταγόνα από ένα επερχόμενο κύμα εξαγορών χρηματιστηρίων από ασιατικούς, κυρίως, παράγοντες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να «θωρακίσει» το χρηματιστήριο του Μιλάνου από επιθετικές εξαγορές. Σήμερα, αναμένεται να εγκριθεί έκτακτο διάταγμα, στο οποίο αναφέρεται ότι η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί το χρηματιστήριο του Μιλάνου στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο. Και, έτσι, διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει με ειδικές εξουσίες για να προστατεύσει τα συμφέροντά της αν χρειαστεί.
Σχετικά μέτρα είχαν συνταχθεί –αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί- το 2012 και δίνουν στην Ιταλία έναν εθνικό μηχανισμό ελέγχου «golden power» για τις κρίσιμες χρηματοοικονομικές υποδομές. Με τον μηχανισμό που περιγράφεται στο προσχέδιο διατάγματος, θα αναγκάζονται όλοι οι εκτός ΕΕ πιθανοί αγοραστές να ενημερώσουν τη Ρώμη για οποιοδήποτε σχέδιο απόκτησης μεριδίου σε τέτοια περιουσιακά στοιχεία. Η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε κίνηση εκτός ΕΕ για την αγορά μεριδίου στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, το οποίο ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Οπότε, οι Ιταλοί έχουν έναν λόγο παραπάνω για να προφυλάσσουν το χρηματιστήριό τους, αυτό που θεωρούν –δικαιολογημένα- σημαντικό asset τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ