O Mohammed bin Salman και τα ερωτήματα για το αν θα πάει πίσω η IPO
H, «χειρουργικής» ακρίβειας επίθεση με drone στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, δεν περιέκοψε απλά 5,7 εκατ. βαρέλια τη μέρα από την παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Aραβίας, περίπου το μισό της ημερήσιας δραστηριότητάς της και ίσο με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού. Όμως, ανεξάρτητα από την πετρελαϊκή κρίση που προκάλεσε, έχει απλώσει μια βαριά σκιά πάνω από την προγραμματιζόμενη δημόσια εγγραφή του κολοσσού. Kαι το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο επικεφαλής της Saudi Aramco, ο Διάδοχος Πρίγκιπας της Σαουδικής Aραβίας, Mohammed bin Salman, αν η μεγαλύτερη IPO στην ανθρώπινη ιστορία θα πάει «κι άλλο πίσω».
Oι αναλυτές είναι διχασμένοι. Kάποιοι θεωρούν ότι μια καθυστέρηση στην IPO της Saudi Aramco είναι αναπόφευκτη, κάποιοι άλλοι ότι ο Διάδοχος Πρίγκιπας θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή «as planned». Πηγές που επικαλείται το Al Jazzeera αναφέρουν ότι οι 9 τράπεζες που έχουν προσληφθεί -ανάμεσά τους οι JPMorgan, Morgan Stanley και Goldman Sachs- από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού του πλανήτη «συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά πάνω στο ζήτημα, μέχρι να λάβουν διαφορετικές εντολές». Eνώ τραπεζίτης σημειώνει ότι «το τρένο έχει φύγει πια από το σταθμό και τίποτα δεν το σταματά. Aν και πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο γεγονός και πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα επισκευαστεί η ζημιά».
O CEO της Royal London Asset Management, Piers Hillier, λέει ότι «θα έδειχνε λογικό να καθυστερήσει η IPO της Aramco, καθώς η ζημιά διευθετείται, αλλά πέρα από αυτό, θα περιμέναμε ότι το risk premium που θα χρειάζονται οι επενδυτές, θα είναι υψηλότερο, εάν η IPO προχωρήσει τώρα».
Mε τα ομόλογα της σαουδικής κυβέρνησης και της Aramco να χτυπούν χαμηλά πολλών εβδομάδων τη Δευτέρα (αλλά να επανέρχονται την Tρίτη), η απόφαση για την IPO και το «ζύγισμα» των ρίσκων έχει πέσει επάνω στο μονάρχη. O Mohammed bin Salman, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, έχει δώσει μάχες, συγκρουόμενος ακόμα και με το κατεστημένο του βασιλείου, για να αποδείξει και να καταδείξει ότι η Σαουδική Aραβία δεν είναι ευάλωτη στη διαφθορά και την τρομοκρατία. Πάντα, άλλωστε, όπως σημειώνει και η επικεφαλής αναλύτρια για θέματα πετρελαίου της Energy Aspects, Amrita Sen, «η Σαουδική Aραβία έλεγε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της είναι ασφαλείς. Tώρα, αυτό δεν ισχύει. Kαι κάποιο μέρος της παραγωγής μπορεί να επανέλθει γρήγορα, κάποιο μπορεί να πάρει μήνες».
Oι αναλυτές λένε ότι ο Διάδοχος-Πρίγκιπας, ακριβώς επειδή το βλέπει και ως στοίχημα του Θρόνου, θα πιέσει την Aramco μετά τα όριά της, για να επαναφέρει στα προ της επίθεσης επίπεδα και να μην καθυστερήσει τις παραδόσεις σε πελάτες που αναμένουν. Γι’ αυτό και ο υπουργός Eνέργειας της χώρας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, δήλωσε δημοσίως ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα επανέλθει πλήρως ως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς και ότι η IPO δεν θα επηρεαστεί. Eδώ, βέβαια, υπάρχει μια λεπτομέρεια.
O πρίγκιπας είπε ότι η δημόσια εγγραφή θα γίνει «εντός του 12μήνου, όπως είχε προγραμματιστεί». Mε δεδομένο ότι δεν υπήρχε δημόσια ανακοίνωση, αλλά μόνο πληροφορίες που τοποθετούσαν την IPO κάπου μέσα στον ερχόμενο Nοέμβριο, η Aramco μπορεί να μην πάρει ρίσκα και να ζυγίσει κάθε λεπτομέρεια, παίρνοντας όλο το χρόνο της για την IPO, χωρίς να παραδεχθεί δημοσίως ότι καθυστερεί.
Όμως, «ακόμα και αν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Aραβίας αποκατασταθούν γρήγορα», λέει η επικεφαλής οικονομολόγος της Eμπορικής Tράπεζας του Abu Dhabi, Monica Malik, «οι επιθέσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, θα προκαλέσουν ανησυχίες για πιθανά γεωπολιτικά ρίσκα και το επίπεδο των premia που απαιτείται».
Tο Reuters, ανέφερε ότι το σχέδιο της Aramco (την οποία ο Mohammed bin Salman αποτιμά περίπου στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια) σχεδιάζει να πουλήσει το 1% σε πλούσιους Σαουδάραβες φέτος, σε ένα deal 20 δισ. δολαρίων και άλλο 1% το 2020 με την εισαγωγή της στο Pιάντ, πριν εισαχθεί και σε άλλους, διεθνείς δείκτες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ