Ο γίγαντας του ατμίσματος ξεκινά περικοπές και αναθεωρεί το σχέδιο επέκτασής του στην Ευρώπη
Στα μεσα Αυγούστου, ο αμερικανικός κολοσσός του ατμίσματος και του ηλεκτρονικού τσιγάρου Juul, έκανε γνωστό το σχέδιό της να μπει στην ελληνική αγορά. Ο Αμερικανός κατασκευαστής ηλεκτρονικών τσιγάρων με αρωματικά υγρά νικοτίνης, αξίας άνω των 38 δισ. δολαρίων, το 35% της οποίας εξαγοράστηκε πέρυσι (έναντι 12,8 δισ. δολαρίων) από τη μητρική της Philip Morris International, Altria, τώρα έχει «κατεβάσει» τις θέσεις εργασίας που είχε δημοσιεύσει πως είναι ανοιχτές για την Ελλάδα.
Γεγονός που δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, καθώς -αν εξαιρέσει κανείς το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρξε για την κάλυψή τους από τις πρώτες μέρες- σήμερα η Juul βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης, η οποία αφορά το αντικείμενό της, έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Ο λόγος για τις έρευνες επάνω στην «ασθένεια του ατμίσματος», μια νόσο που ερευνούν οι αρχές των ΗΠΑ, η οποία ευθύνεται για 9 θανάτους και εκατοντάδες ασθενείς και συνδέεται άμεσα με το άτμισμα. Με τα προϊόντα (και) της Juul να αποσύρονται από τα ράφια των καταστημάτων όπου πωλούνται, από τις αμερικανικές αρχές, η εταιρία φαίνεται πως αρχίζει να βιώνει μια πίεση, η οποία και την αναγκάζει να πάρει μέτρα, για να αποφύγει μια ενδεχομένη κατάρρευση. Και, αυτά τα μέτρα, αφορούν περικοπές.
Οι επικεφαλής και ιδρυτές της, Adam Bowen και James Monsees, αναγκάζονται να διώξουν «έναν αριθμό» (δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός) από τους 3.900 εργαζόμενους της εταιρίας, να επιβραδύνουν τις προσλήψεις και να αναθεωρήσουν τα job postings και το σχέδιο επέκτασης της εταιρίας. Με την εταιρία να δραστηριοποιείται εκτός των ΗΠΑ, σε Καναδά, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Γερμανία, το σχέδιο ήθελε τη Juul να εξαπλώνει περισσότερο τις δραστηριότητές της στη Γηραιά Ήπειρο, όσο μεγάλωνε ο σκεπτικισμός για τα προϊόντα της στην Αμερική. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι περιορισμοί που της επιβάλλουν στην αμερικανική αγορά -η οποία, άλλωστε, είναι και η κύριά της- οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, της προκαλούν ένα μάλλον απρόσμενο «στρίμωγμα», το οποίο είναι προάγγελος οικονομικών δυσχερειών. Γι’ αυτό και οι επικεφαλής της «τρέχουν» το πρόγραμμα περικοπών στο προσωπικό και κάνουν revise στο σχέδιο επέκτασης δραστηριοτήτων.
Την ίδια ώρα, η εισαγγελία της Καλιφόρνια έχει ανοίξει έρευνα για ποινικές ευθύνες εις βάρος της Juul, κατασκευαστή των ιδιαίτερα δημοφιλών ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ η εταιρία έχει μπει στο στόχαστρο επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας και νομοθετών που την κατηγορούν ως υπεύθυνη μιας «επιδημίας» ατμίσματος στους εφήβους, μιας και οι διαφημιστικές της πρακτικές -σύμφωνα με τους επικριτές της- χρησιμοποιούν νέα σε ηλικία μοντέλα και φωτεινά χρώματα που προσελκύουν τα παιδιά.
To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Center for Disease Control and Prevention) στις ΗΠΑ ανέφερε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα έπρεπε να αποφύγουν όλα τα προϊόντα ατμίσματος, έως ότου οι ειδικοί καταφέρουν να ταυτοποιήσουν την αιτία της θανατηφόρας ασθένειας που σκότωσε 9 και έχει αρρωστήσει εκατοντάδες άλλους τους προηγούμενους μήνες. «Προσώρας, προτείνουμε προσοχή σε όλα τα προϊόντα. Μπορεί να μην φταίει η THC ή η νικοτίνη. Μπορεί να είναι τα πρόσθετα ή ουσίες, που ίσως να είναι κοινά. Μπορεί να είναι ένα υλικό που δεν έχει ελεγχθεί σωστά. Πιστεύω ότι οι καναλωτές πρέπει να πολύ προσεκτικοί», είπε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής η επικεφαλής της έρευνας του CDC, Dr Anne Schuchat.
Στην έρευνα απασχολούνται περισσότεροι από 100 επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την ασθένεια, καθώς τα δεδομένα όλο και μπερδεύονται. Γιατί, όπως εξήγησε η Schuchat, σε ασθενείς που εξετάζονται, έχουν βρεθεί προϊόντα και χημικά που χρησιμοποιούνται στις συσκευές ατμίσματος, καθώς και μίξη νικοτίνης και THC (τετραϋδροκανναβινόλης), του συστατικού της μαριχουάνας που προκαλεί ευφορία και παραισθήσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ