Οι οικονομικές συνθήκες
Όταν οι αριθμοί της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης δείχνουν ότι ασθμαίνει επικίνδυνα, είναι ένα κακό σημάδι. Όταν όμως ο υπουργός Οικονομικών της αναφέρει ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια νέα οικονομική κρίση, το σημάδι είναι ακόμα πιο ανησυχητικό. Ο Olaf Schοlz, την προηγούμενη εβδομάδα, θεώρησε σωστό ότι η Γερμανία «θα μπορούσε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση όπως αυτή του 2008/2009». Συμπληρώνοντας, ότι δεν αναμένει τόσο άσχημη κάμψη όσο πριν από μια δεκαετία, είπε ότι «είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, διότι έχουμε αξιοπρεπείς χρηματοοικονομικούς πόρους άρα αν υπάρξει οικονομική κρίση, μπορούμε να λάβουμε αντίμετρα, όμως αυτή τη στιγμή απλώς βλέπουμε βραδύτερη ανάπτυξη».
Και αν ο Γερμανός υπουργός λέει ότι οι προβλέψεις παραπέμπουν σε βελτίωση της οικονομίας, αν και με βραδύτερο ρυθμό απ’ όσο αναμενόταν προηγουμένως, δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που αναμένουν ύφεση της γερμανικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση που εμφάνισε κατά το β’ τρίμηνο.
Την ίδια ώρα, τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας μειώνουν περαιτέρω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Βλέπουν αδύναμη τη ζήτηση για προϊόντα από τη μεταποίηση και αυξημένη την επιχειρηματική αβεβαιότητα εν μέσω εμπορικής διαμάχης. Συμφωνα με το Reuters, οι προσδοκίες δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,5% φέτος και κατά 1,1% το 2020, ενώ τον Απρίλιο εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με 0,8% και 1,8% αντιστοίχως. Για το 2021, τα ινστιτούτα προβλέπουν μία ήπια ανάκαμψη, με οικονομική επέκταση 1,4%.
Η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αναμένεται να δημοσιεύσει τις τελευταίες της εκτιμήσεις αργότερα αυτόν τον μήνα. Τον Απρίλιο προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα είναι 0,5% το 2019 και 1,5% το 2020.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ